U Brazilu pao snijeg! “Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg”

777

Temperature su se u četvrtak diljem Brazila naglo spustile, a preko noći na nekim mjestima počeo je padati i snijeg. Automobili, ulice i autoceste prekriveni su ledom i snijegu, dok su ljudi iskoristili priliku za fotografiranje i igru ​​na snijegu, gradeći snjegovića.

“Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg, znate? Vidjeti ljepotu prirode je nešto neopisivo”, rekao je vozač kamiona Iodor Goncalves Marques u Cambara do Sul iz općine Rio Grande do Sul, za TV Globo. U više od 40 gradova u državi Rio Grande do Sul pojavili su se ledeni uvjeti, a u najmanje 33 općine pao je snijeg, izvijestila je meteorološka tvrtka Somar Meteorologia.

Neuobičajeno hladno vrijeme u Brazilu već je povećalo međunarodne cijene kave i šećera, a petak je bio najhladniji dan u godini, rekao je Marco Antonio dos Santos, partner u tvrtki Rural Clima. U izvješću od četvrtka dos Santos je rekao da će se jug Goiása i Mato Grosso do Sul, država u kojima poljoprivrednici uzgajaju usjeve poput kukuruza, u petak suočiti s niskim temperaturama dok će val hladnog zraka krenuti prema sjeveru.

Polarna zračna masa trebala bi se u petak kretati iznad Sao Paula i Minas Geraisa, velikih proizvođača šećera, citrusa i kave, donoseći niske temperature. Prema meteorološkoj tvrtki MetSul, vjetrovi u gradu Sao Francisco de Paula dosezali su maksimalnih 80 kilometara na sat, što je rijetka pojava u Brazilu.

“Vrijedilo je. Zapravo, gotovo ne osjećate hladnoću zbog snijega koji je uzbudljiv. Čudesan je, čudesan je!” Brazilac Joselaine da Silva Marques rekao je za TV Globo dok je uživao u snijegu u Cambara do Sul.

Izvor: Reuters

Komentari