Tko ih je spasio? Pse na La Palmi zarobila vulkanska lava. Nestali su

29

Čini se da su pokušaji korištenja bespilotnih letjelica za spašavanje skupine pasa zarobljenih zbog vulkanske erupcije na kanarskom otoku La Palma bili preduhitreni. Naime, tajanstvena skupina koja se prozvala A-tim tvrdi da je spasila životinje koristeći manje energije.

Erupcija, koja je započela 19. rujna na grebenu Cumbre Vieja, jednoj od najaktivnijih vulkanskih regija u arhipelagu, uništila je više od 2000 posjeda, prisilila na evakuaciju više od 7500 ljudi i devastirala plantaže banana u La Palmi.

Također je je zarobila pse u gradu Todoque. Tim stručnjaka iz tvrtke za dronove Aerocamaras stigao je na otok prošli tjedan i započeo s pripremom neviđene operacije traganja i spašavanja u kojoj će se bespilotne letjelice koristiti za ispuštanje hrane, a nakon što su se psi navikli na prisutnost bespilotne letjelice, odveli bi ih na sigurno.

No, prva pretraga dronom u srijedu, koja je uključivala dvije termalne kamere, nije otkrila nikakve tragove životinja. Međutim, otkrila je neke ljudske otiske. U četvrtak se na internetu pojavio video koji sugerira da bi daljnje raspoređivanje drona bilo uzaludno. Kamere su ulovile je banner – ​​postavljen u spremnik za vodu gdje su psi posljednji put viđeni – na kojem je pisalo: „Ostani jaka La Palma! Psi su dobro.”

Na banneru je potpisan A-Team, a ukrašen je crvenim šarama koje su vjerojatno bile zamišljene kao počast rupama od metaka koje su se nalazile u uvodnim špicama TV emisije iz 1980-ih. Video je također sadržavao fotografije brojnih pasa.

Vidjeli smo video i potvrdili smo da je stvaran, poput otisaka stopala koje smo jučer pronašli”, rekao je Jaime Pereira, izvršni direktor Aerocamarasa, novinarima na otoku u četvrtak. “Glavna stvar je da su, na ovaj ili onaj način, psi izašli.”

Pereira je rekao da su njegovi timovi vidjeli banner u videu, ali ga nisu mogli pročitati iz zraka jer se prevrnuo na vjetru. Također je rekao da se spašavanje moglo dogoditi prije nekoliko dana. “Shvatili smo da se nešto čudno događa jer smo provjerili sva područja na kojima su mogli biti, ali nismo ništa pronašli”, rekao je. “Sve što sada želimo učiniti je vidjeti pse, provjeriti jesu li u redu – i uvjeriti se da su to zaista oni koje smo tražili.”

Članovi A-tima možda su se odlučili za anonimnost kako bi izbjegli svaku moguću kaznu za ulazak u zabranjenu zonu kako bi spasili pse. Izvor iz lokalnog medija koji je objavio video, Palmerus.es, rekao je španjolskom dnevniku El País da su životinje dobro. Za sada bi, dodao je izvor, bilo teško objasniti što se točno dogodilo s obzirom da je “bilo protuzakonito” kročiti u ovu zonu.

Izvor: The Guardian

L.B.

Komentari