Spašavanje Zemlje: NASA-in DART noćas je udario u asteroid i promijenio mu putanju

104

26. rujna u 23.15 UTC, NASA-ina misija DART (Double Asteroid Redirection Test) postala je prvom misijom koja je namjerno promijenila putanju asteroida u našem Sunčevom sustavu.

Misija je omogućila prvi test tehnike koja bi se mogla koristiti u budućnosti – za preusmjeravanje svih asteroida koje otkrijemo na kursu sudara sa Zemljom.

DART je lansiran 24. studenog 2021., a njegovo odredište je par asteroida u orbiti jedan oko drugog, 11 milijuna kilometara od Zemlje. Veći asteroid zove se Didymos i promjera je 780 metara. Manji asteroid, širok je samo 160 metara, zove se Dimorphos. Oni kruže jedan oko drugog na udaljenosti od 1,18 kilometara, a jedna orbita traje blizu 12 sati. Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat.

Ovi asteroidi ne predstavljaju nikakav rizik za Zemlju i odabrani su kao meta za testiranje DART-a. Dakle, DART je morao sam prepoznati asteroide, automatski se fokusirati na Dimorphos i prilagoditi svoju putanju da ga pogodi. Sve to dok se kreće brzinom od gotovo 24.000 kilometara na sat!

Koja je razina prijetnje?

Asteroid promjera samo 25 metara mogao bi uzrokovati eksplozije u zraku ako udari u atmosferu iznad naseljenog područja. Procjenjuje se da u našem Sunčevom sustavu postoji 5 milijuna takvih objekata i da smo otkrili otprilike 0,4 posto njih. Procjenjuje se da se takav udar dogodi jednom u 100 godina. Iako je prilično čest, ukupni rizik je nizak. Međutim, predviđa se da postoji 25 000 objekata u Sunčevom sustavu veličine Dimorphosa, od kojih je 39 posto poznato, a koji udare Zemlju svakih 20 000 godina. Takav bi objekt izazvao masovne žrtve ako udari u naseljeno područje.

Asteroidi koji bi mogli dovesti u pitanje postojanje ljudske civilizacije spadaju u kategoriju veće od jednog kilometra, kojih u Sunčevom sustavu ima manje od tisuću; mogli bi pogoditi Zemlju svakih 500 000 godina. Već smo pronašli 95 posto takvih objekata.

Dakle, potencijalni sudari asteroida sa Zemljom variraju od čestih, ali benignih, do vrlo rijetkih, ali katastrofalnih. DART testovi se provode u vrlo relevantnom i zanimljivom rasponu veličina za asteroide: oni veći od 100 metara. DART bi mogao postaviti scenu za buduće misije koje ciljaju asteroide, kako bi ih maknuli s puta sudara sa Zemljom. Kad je asteroid daleko od Zemlje, potrebno je samo malo guranja da nam se makne s puta, pa što prije možemo identificirati asteroide koji su potencijalna prijetnja, to bolje. U bliskoj budućnosti, dobro izlizana premisa tolikih “asteroid dolazi, moramo ga skrenuti!” kakvu nailazimo u filmova mogla bi postati stvarnost.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari