Povijesni dan za Hrvatsku! Pelješki most danas će biti spojen!

58

Priču o Pelješkom mostu započeo je još 1997. tadašnji dubrovački župan Ivan Šprlje. Radovi su službeno otvoreni 2005. godine, a nakon toga i 2009. godine. Obećanja su se godinama nastavljala, a Zoran Milanović je na čelu Vlade poručio da će se most graditi, dok je rješenje obećavao i Tomislav Karamarko, piše N1.

Najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj sada je konačno pred dovršetkom. Danas će biti spojen posljednji segment konstrukcije mosta, 165. segment čelične rasponske konstrukcije i tako će nakon desetljeća čekanja most konačno povezati kopno od Komarne do Brijesta. 

Ministar prometa Oleg Butković istaknuo je kako će Pelješki most biti u prometu od lipnja iduće godine. “Sam most bi trebao biti gotov početkom sljedeće godine, a sa svom procedurom uporabnih dozvola, tehničkog pregleda i završetkom pristupnih cesta plan je otvoriti most s pristupnim cestama negdje u lipnju 2022. godine, prije turističke sezone. Danas je veliki događaj. Mnoge su generacije sanjale da se on napravi, preko 20 godina traju volja i želja, a mi smo privilegirana generacija koja ostvaruje projekt uz financije iz EU-a. Ovim mostom spaja se hrvatski teritorij. Ovo su trenuci koji se ne događaju svaki dan, a nakon ovoga treba završiti i most i pristupne ceste Zadovoljni smo sa svim fazama projekta. Bio je problem najprije oko financiranja, pa smo uz pomoć EU-ovih sredstava 2017. potpisali ugovor o bespovratnim sredstvima, 357 milijuna eura bespovratnih sredstava za taj cijeli projekt koji uključuje most i 30 kilometara pristupnih cesta”, rekao je Butković za N1.

Do početka iduće sezone 30 kilometara pristupnih cesta i most trebali bi biti gotovi. “Sam most je izrazito kompleksan građevinski zahvat, ali ne zaostaje ni preostali dio projekta, odnosno pristupne ceste kroz poluotok Pelješac i obilaznica Stona. Riječ je o dionici dugoj više od 30 km koja podrazumijeva potpuno novu trasu na kojoj traju radovi na dva vijadukta, tri mosta i četiri tunela, od kojih je tunel Debeli brijeg peti najduži tunel u Hrvatskoj. Na gradilištu su do sada probijena tri od četiri tunela, a tempo radova je zadovoljavajući te očekujemo kako će pristupne ceste u cijelosti biti gotove u ljeto sljedeće godine čime ćemo dovršiti dugo očekivani projekt cestovnog povezivanja krajnjeg juga naše zemlje”, rekao je Butković za N1.

“Mislim da je to veliki projekt za Hrvatsku, zahvaljujem se svima koji su pridonijeli tome. Fizičko spajanje je fascinantan događaj, drago mi je da se to realiziralo. U mandatu naše Vlade smo učinili sve da se ubrzaju procedure. Most je arhitektonski prekrasan, osjećam se sjajno”, kazao je premijer Plenković za N1.

Komentari