Pelješki most je spojen! S mosta se obratio Plenković, a uslijedio je vatromet

55

Postavljanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je spojen. Kineski radnici pred očima javnosti zavarili su i posljednji dio mosta, kojim se Hrvatska spojila. Most ima 13 raspona, od toga pet glavnih duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake sa zaustavnom trakom. Prijelaz preko Pelješkog mosta neće se plaćati,  a stanovnici će si put od Zagreba do Dubrovnika skratiti za čak dva sata.

Na postavljanju su nazočili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, dok su građani s kopna i brodica promatrali cijeli događaj.

Voditelj projekta Goran Legac iz Hrvatskih cesta za N1 je rekao: “Kineski izvođač radova večeras će opasati zadnji komad i obilježiti fazu u izgradnji mosta. Priprema je bila važan dio. Ovo je drugi pokušaj izgradnje mosta. Najteži dio posla bilo je polaganje čeličnih pilota u dno zaljeva, koja se završila prije dvije godine, a sad smo opet u kritičnoj fazi pogađanja linije i specifičnosti materijala za gradnju.”

Premijer Plenković je istaknuo: “Dragi Hrvati, dragi prijatelji, svi koji ste ovdje i oni koji pratite ovu fascinantnu noć, sve vas najsrdačnije pozdravljam i imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovo je most koji će spajati. Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati. Ovo je najveći projekt koji smo sufinancirali u prvih sedam godina članstva u EU. Nema ni jednog drugog aktera osim EU koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava. Želim zahvaliti ministri Butkoviću i Josipu Škoriću, koji su obavili sve oko natječaja, želim zahvaliti tvrtki i radnicima posebice što su uspjeli spojiti most ranije nego je bilo planirano.

Zahvaljujem i Strabagu i ostalima. Ovo je velik projekt i vjerujem da ćemo ga svi zajedno moći otvoriti na proljeće iduće godine. On znači jednu novu kvalitetu, koja je nezamjenjiva, jug sada postaje autodestinacija više nego ranije. Moram reći da smo postigli dva temeljna cilja: Hrvatska je realizirala svoje pravo da spoji teritorij, a Bosna ima pravo prolaska svih brodova do Neuma, ovo je most toliko grandiozan i toliko velik da bi ispod njega i Titanic mogao proći, tako ćemo najbolje razumjeti o kakvom projektu se radi. Prvi su se sjetili projekta kolege iz HDZ-a, volio bih da se ne igramo više s tim, tko je koliko i što dao… I Slovenija i BiH su dale doprinos, budimo sretni, spojili smo Hrvatsku, ostvarili smo nešto što će trajno ostati Hvala vam i svima čestitam”, prenosi Index.

Komentari