“Ovo mi znači sve! Obitelji i prijatelji ponovno su se susreli na britanskom Heathrowu nakon dugih 18 mjeseci

11

Obitelji i prijatelji bili su presretni u ponedjeljak na londonskoj zračnoj luci Heathrow nakon što je promjena pravila putovanja značila da se mogu ponovno okupiti nakon što su 18 mjeseci bili razdvojeni.

“Vrlo, vrlo uzbuđeno se osjećam. Ovo mi znači sve!”, rekla je Sue Blake čekajući da pozdravi sina, snahu i unuka koji je doletio iz New Yorka i kojeg je posljednji put vidjela prije dvije godine. “Obitelj čini veliki dio njegova života i toliko sam oduševljena zbog njega da može doći ovamo”, rekla je o osmogodišnjaku.

Gledajući zagrljaje i suze u dvorani za dolaske, Heathrowov šef pozvao je Veliku Britaniju da ukloni prepreke za putovanja, a ne da ih dodaje, usred nagađanja da je vlada spremna nametnuti dodatna pravila. “Omogućimo ljudima sada lakše putovanje”, rekao je izvršni direktor Heathrowa John Holland-Kaye za Reuters.

Velika Britanija, gdje je broj umrlih od pandemije koronavirusa dosegao gotovo 130.000, u ponedjeljak je ponovno otvorila granice prema velikim dijelovima svijeta, ukinuvši karantenu za potpuno cijepljene iz Europske unije, isključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države.

Taj potez pozdravile su obitelji podijeljene pandemijom i zračni prijevoznici. “Zaista je sjajno”, rekla je 31-godišnja medicinska spisateljica Colleen Castro nakon što je skupila svoju prtljagu. Ona i njen muž došli su u London kako bi roditeljima prenijeli sretne vijesti. “Prošlo je jako dugo i, zapravo, trudna sam pa je zaista uzbudljivo napokon moći biti ovdje i podijeliti tu vijest s njima.”

Putnici iz Francuske i dalje moraju biti u karanteni po dolasku u Veliku Britaniju. “To je pomalo skandalozno za Francuze”, rekao je Alain Jourdain, neposredno prije nego što se ukrcao na vlak Eurostara iz Pariza za London, gdje će morati provesti 10 dana u izolaciji kako bi vidio svoju djecu. Posljednji put ih je vidio 2019. “To je vrlo komplicirano, posebno sva papirologija koju treba popuniti za britansku vladu.”

A moglo bi se zakomplicirati u narednom periodu. Turistička industrija sada se suočava s novim problemom. “Moramo samo pojednostaviti stvari. Moramo izgraditi povjerenje u putovanja”, rekla je Holland-Kaye. Britanija ima jedan od najbržih programa cijepljenja na svijetu, ali vlada je spriječila da se turistička industrija oporavi zbog labirinta pravila i donošenju promjena u zadnji čas.

Španjolska bi mogla prijeći u novu kategoriju rizika što znači da bi se mogla u kratkom roku nadograditi na “crvenu”, a oni koji dolaze morat će provesti dva tjedna u karanteni u hotelu.

Izvor: Reuters

Komentari