Nove snimke otkrivaju nikad viđene detalje na Titanicu!

194

U utorak je objavljen novi video olupine Titanica, koji prikazuje potonulo plovilo snimljeno u 8K rezoluciji prvi put otkako je potonuo prije 110 godina.

Izvanredni detalji

Isječak – koji je objavio OceanGate Expeditions – prikazuje trup potopljenog broda i neke potpuno nove značajke i “izvanredne” detalje, navodi se u priopćenju za javnost.

Godine 1912., zloglasni RMS Titanic krenuo je na svoje prvo putovanje preko Atlantskog oceana prema New Yorku s 2200 putnika, udario je u santu leda i nakon toga potonuo, a preživjelo je samo 712 ljudi.

Dugogodišnji stručnjak za Titanic i ronilac Roy Golden rekao je da je sa snimkom – koja je duga oko jedne minute – uspio vidjeti dosad neviđene detalje broda.

“Na primjer, nikada nisam vidio ime proizvođača sidra, Noah Hingley & Sons Ltd., na sidru s lijeve strane”, rekao je Golden u priopćenju za javnost. “Proučavao sam olupinu desetljećima i dovršio sam višestruka ronjenja, i ne mogu se sjetiti da sam vidio bilo koju drugu sliku koja prikazuje ovu razinu detalja.”

U jezivom videu – koji je objavljen na Youtubeu – gledatelji mogu vidjeti “čuveni pramac, lijevo sidro, trup broj jedan, golemi sidreni lanac – svaka karika teži otprilike 200 funti – teretni prostor broj jedan i čvrstu broncu kapistani.”

Propadanje broda

Video također prikazuje dramatično propadanje broda i gdje se nekoliko dijelova srušilo i odlutalo od plovila. OceanGate je također najavio da će se korištenje snimke visoke razlučivosti od sada koristiti za praćenje propadanja broda.

“Uzbudljivo je da smo, nakon toliko godina, možda otkrili novi detalj koji nije bio tako očit s prijašnjim generacijama tehnologija kamera”, rekao je Golden.

Izvor: NY Post

L.B.

Komentari