Njemački političar uhvaćen kako se smije i šali tijekom govora o poplavama koje su usmrtile preko 180 ljudi

60

Potvrđeno je da je najmanje 180 ljudi umrlo u velikim poplavama koje su zadnjeg tjedna pogodile Njemačku, Belgiju i Nizozemsku. Poplave su najgora prirodna katastrofa koju su zemlje doživjele u više od pola stoljeća. 110 umrlih umrlo je u okrugu Ahrweiler južno od Kölna. Vlasti, međutim, vjeruju da je mnogo više ljudo umrlo i da se realan broj tek treba vidjeti.

Ogromne poplave dogodile su se nakon što je jaka kiša pogodila sjeverozapadnu Europu. U određenim područjima u samo nekoliko sati palo je toliko kiše koliko inače padne u dva mjeseca redovnih kiša. Zbog obilnih kiša tada su rijeke koje prolaze kroz to područje, uključujući Rajnu, probile svoja korita i uništile domove ljudima.

Potvrđeno je da je 27 osoba umrlo u Belgiji. U njemačkim pokrajinama Falačko Porajnje i Sjeverna Rajna-Vestfalija poplavne vode odsjekle su zajednice, a struja i telefonske linije nisu u funkciji.

No, jedan od kandidata na predstojećim njemačkim saveznim izborima uhvaćen je kako se smije i šali pred kamerama dok je kancelarka Angela Merkel imala svečano obraćanje govoreći o poplavama i žrtvama. Armin Laschet, čelnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kojeg se očekuje da zauzme mjesto Angele Merkel kad odstupi, tijekom govora viđen je kako se šali s ljudima koji ga okružuju.

Lars Klingbeil, glavni tajnik Socijaldemokratske stranke lijevog centra (SPD), Laschetovo ovo je ponašanje nazvao: “Nedostatak pristojnosti i užas.” Laschet se kasnije ispričao u tweetu rekavši: “Važna nam je sudbina pogođenih, o kojima smo čuli u mnogim razgovorima. Stoga još više žalim zbog dojma koji je proizašao iz razgovora. To je bilo neprimjereno i žao mi je.”

Znanstvenici su već izjavili da je ovakvo vrijeme gotovo povezano s klimatskim promjenama. Mnogi također sumnjaju da bi poplava mogla rezultirati time da Njemačka stranka zelenih poveća svoj udio glasova na izborima.

Izvor: Al Jazeera

Komentari