Najusamljeniji kit na svijetu – Već 30 godina u oceanu traži druge kitove

23

Novi dokumentarni film prati život ‘najusamljenijeg kita na svijetu’. Kit je dobio nadimak “čudovište Jezebel”, a već 30 godina vapi u prazan ocean tražeći druge kitove.

Kit je prvi puta uočen kada su američke vojne naprave za osluškivanje dizajnirane za praćenje neprijateljskih podmornica prijavile zvuk kita 1980-ih. Američka je vojska tada dovela istraživača kitova Williama Watkinsa i omogućila mu ekskluzivni pristup snimci tijekom sljedećih desetljeća.

Jedna stvar koja razlikuje kita od ostalih je velika visina na kojoj poziva druge kitove. Iako se većina kitova glasa između 15Hz i 30Hz, ovaj kit glasa se isključivo na 52Hz. Nakon što je redatelj dokumentaraca Joshua Zeman čuo priču, obratio se Watkinsu kako bi stvorio novi dokument.

Zabrinjavajuće je da je ubrzo nakon što je dokumentarac dobio zeleno svjetlo, kit je nestao, a mnogi su vjerovali da je uginuo ili da je na kraju pronašao druge kitove. Prikupivši 400.000 dolara na Kickstarteru, tim je krenuo na putovanje kako bi pratio kita. Srećom, iako možda i tužno, kit je pronađen, opet sam zazivajući u prazno.

Utvrđeno je da se kit preselio preko Tihog oceana i sada prebiva u području blizu Los Angelesa. To je zabrinulo istraživače jer bi ogromna količina brodova koji uđu u to područje mogla predstavljati prijetnju sigurnosti kita. Brodovi također mogu ometati sposobnost istraživača da čuju pozive kita.

Dokumentarni film “Najsamljeniji kit: potraga za 52” sada se može gledati na internetu.

Izvor: The Hill

Komentari