Motociklist bježao 200 km/h riječkom presretaču pa doživio tešku prometnu nesreću

39

Dana 17. lipnja nešto poslije 15 sati  posadu policijskog presretača kod tunela sv. Kuzam pretekao je motocikl,  koji se kretao u smjeru Hreljina i na kojem je uočeno da je dio registracije prekriven naljepnicom. U namjeri zaustavljanja vozača motocikla policijski službenici posade policijskog presretača uporabili su svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje, na koje se vozač oglušio te je nastavio vožnju povećavajući brzinu kretanja motocikla.

Izmjerena je brzina kretanja spomenutog motocikla od 192 do gotovo 200 km/h, iako je na toj dionici auto-ceste A7 brzina ograničena na 100 km/h.

Vozač se nije zaustavljao već je na čvoru Hreljin skrenuo prema DC-501, u smjeru Oštrovice, povećavajući razmak između svog vozila i presretača. Kako ne bi ugrozili sigurnost prometa policijski službenici prestali su s uporabom zvučnih i svjetlosnih znakova te usporili vožnju presretača.

Nastavljajući vožnju u smjeru kojim je skrenuo vozač motocikla, posada presretača je nakon određenog vremena naišla na prometnu nesreću te su osigurali mjesto događaja i izvijestili hitnu pomoć. Utvrđeno je da je u prometnoj nesreći sudjelovao vozač ranije navedenog motocikla, 47-godišnji hrvatski državljanin. Očevidom je utvrđeno da je do prometne nesreće došlo zbog brzine neprilagođene uvjetima i stanju kolnika te je vozač u zavoju izgubio nadzor nad motociklom, izletio izvan ruba kolnika i udario u zaštitnu ogradu. Vozaču je liječnička pomoć pružena u KBC Rijeka, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen (prijelom noge).

Zbog počinjenja prometnih prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama (nepostupanje po znakovima policije za zaustavljanje i nepropisna brzine), protiv 47-godišnjeg vozača će biti podnijet optužni prijedlog, a zbog sumnje na krivotvorenje registracijske pločice bit će provedeno kriminalističko istraživanje.

Obzirom na očekivani povećani obim prometa policija će u narednim danima intenzivno nadzirati brzinu kretanja vozila i činjenje težih prometnih prekršaja, posebice onih koji dovode do prometnih nesreća s težim posljedicama. Stoga se i ovom prilikom pozivaju vozači, ali i ostali sudionici u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa.

Komentari