Kratkom svečanošću završila vladavina japanskog cara Akihita

66

Abdicirao je japanski car Akihito, što je prvi put u novijoj povijesti Japana da car prekine svoju vladavinu samovoljno. Japanski carevi dužni su obnašati vlast do svoje smrti. Akihitov slučaj je drugi u povijesti da se kralj odrče prijestolja, prvi put je odstupio car Kokaku 1817. godine.

Odricanje cara od prijestolja obilježilo se kratkom svečanošću. Najprije je kratki govor održao premijer Shinzo Abe, a onda se kralj odrekao stvari koje simboliziraju vladavinu: carskih regalija, drevnog mača i dragulja te svetog ogledalo. Izlaskom cara završila je svečanost te simbolički završila njegova vladavina.

Iako se svečanost održala prije, Akihitove carske ovlasti završavaju u ponoć, odnosno po srednjoeuropskom računanju vremena danas u 17 sati. Sutradan će se održati svečanost krunidbe Akihitova sina Naruhita, no Akihito i njegova žena, Naruhitina majka, neće prisustvovati.

Napunivši 85 godina Akihito je shvatio da ne može valjano obnašati svoje dužnosti, stoga je zatražio od vlade 2017. godine da ga liši carstva. Narodu se obratio preko videa 2016. godine i obznanio odluku. Akihito je poznat kao prvi car koji se približio puku i samom ovom molbom da odstupi od prijestolja te time što je oženio pučansku, sadašnju ženu i Naruhitinu majku. Akihito i Michiko vjenčani su 1959. godine. U tim mladim danima vidimo ih na fotografiji, snimljenoj 1966. godine.

car akihito i supruga

Akihito je bio car koji je modernizirao Japan te prvi koji se ispričao za ratne zločine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata vlast je obnašao njegov otac, a Akihito je došao na vlast s 55 godina.

Komentari