Kaos diljem Italije – Izbili nasilni prosvjedi zbog novih epidemioloških mjera

53

U ponedjeljak su diljem Italije izbili nasilni prosvjedi zbog novih ograničenja za suzbijanje drugog vala Covida-19 u zemlji. Zabilježeni su sukobi u nekoliko većih gradova – uključujući Torino, gdje su na policajce bacane benzinske bombe. U Milanu je suzavac korišten za rastjerivanje prosvjednika, dok je nasilje zabilježeno i u Napulju.

Demonstracije su započele ubrzo nakon što je naredba nacionalne vlade o zatvaranju restorana, barova, teretana i kina stupila na snagu u 18:00 sati. Mnoge regije također su uvele noćni policijski sat. Prosvjedi su se održali u desetak drugih gradova, uključujući Rim, Genovu, Palermo i Trst.

Iako je početna nacionalna karantena ranije ove godine prihvaćena mirno, najava obnovljenih mjera naišla je na trenutni odmak. Male tvrtke tvrde da se još uvijek oporavljaju od te prve nacionalne karantene i da bi zbog više ograničenja moglo bankrotirati.

Brojne luksuzne trgovine u središnjem Torinu, uključujući butik Gucci, opustošile su gomile koje su razbijale izloge trgovina. Mnogi su bacali petarde i zapaljene baklje, dok je policija u zaštitnoj opremi odgovorila suzavcem. U Milanu su gomile skandirale “Sloboda, sloboda, sloboda!” dok su se sukobljavali s policijom u središtu grada.

Koje mjere je Italija uvela? Restorani, barovi i kafići moraju zaustaviti posluživanje u 18:00 i ponuditi samo hranu i piće za ponijeti do ponoći. Kontaktni sportovi su zabranjeni, ali trgovine i većina tvrtki ostat će otvorene. Nova ograničenja na snazi su do 24. studenog, također će se 75% nastave u talijanskim srednjim školama i sveučilištima izvoditi online. Ipak tom potezu usprotivila se ministrica obrazovanja Lucia Azzolina. Vlada također poziva ljude da ne putuju izvan svojih rodnih mjesta ako to nije prijeko potrebno i da izbjegavaju korištenje javnog prijevoza ako je moguće. “Mislimo da ćemo ovog mjeseca malo patiti, ali stisnuvši zube s tim ograničenjima, moći ćemo ponovno disati u prosincu,” rekao je premijer Giuseppe Conte na konferenciji za novinare.

Izvor: BBC

Komentari