Hejt SLOVEni, još ste živi? Goran Bogdan, Severina i Hristina Popović u videu koji problematizira govor mržnje

383

Bosanskohercegovački magazin Buka na svom YouTube kanalu objavio je video ‘Hejt, SLOVEni, još ste živi?’. Ovaj video sastavni dio Kampanje protiv govora mržnje. Video je režirao zagrebački režiser i pisac Predrag Ličina, a glavne likove igraju Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan.

“Svjedoci smo sve učestalijeg govora mržnje, koji postupno osvaja online i offline prostor i prijeti postati općeprihvaćeni način komunikacije u našem društvu. Opasnosti navikavanja na ovu vrstu govora su višestruke. Nit vodilja kampanje je pozdrav ‘HEJ, SLOVEni’, koji smo za potrebe naše priče prekrstili u ‘HEJT, SLOVEni’, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’. Kroz razgovor između mušterija i radnika u jednom supermarketu, video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posljedice može imati”, kazao je glavni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

U kampanju su se do sada svojim video porukama i angažmanom priključili Zoran Kesić, Ida Prester, Marko Vidojković. Mile Kekin, Slavimir Stojanović Futro, Nadin Mičić i mnoge druge javne ličnosti kroz tekstove i intervjue. U okviru kampanje, na portalu Buka možete čitati novinarske tekstove, intervjue i blogove, te slušati podcaste i radio emisije na temu govora mržnje.

Komentari