“Gost” – novi videospot Putokaza

191

gost putokazi

Život je malen ili velik, ovisno od kuda je promatran. Kada za trenutak utonemo u san i svakodnevna priroda postaje kozmička čarolija do granica vidljivog nam svemira. Priroda se pobrinula da život iznova nastaje, od mikrokozmosa livade do svemirskih maglica vidljivih orbitalnim teleskopom. Osjećaji, tjelesnost, požuda i smiraj dvije duše, ne neophodno ovozemaljske, zatvaraju krug života u svoj kompleksnosti koja se u konačnici opet svodi na jednostavna pravila našeg svemira.

Imate li hrabrosti voljeti?

Video uradak skladbe “Gost”, četvrti u nizu s aktualnog albuma “Porculan” izradio je Kreativni odjel iz Rijeke. Ovo neobično video oblikovanje potpisuje Davor Pasarić, a montažu Jusuf Šehović.

“Naša je želja bila vizualizirati niz osjećaja, maštanja i snova, dio u prenesenom značenju, koji govore o ljudskim potrebama i ljudskom egu. Želimo reći kako se čovjek lakše može odreći vlastite važnosti kada ga niz događaja koje ne može kontrolirati povuče iz njegove uske svakodnevice u širi kontekst prirode, našeg planeta, Sunčevog sustava i na kraju krajeva cijelog svemira kakvog do sada poznajemo zahvaljujući dosezima čovjeka, poput orbitalnog teleskopa Hubble koji se vidi u par kadrova spota. Željeli smo podsjetiti gledatelje koliko smo maleni, ali opet dovoljno znatiželjni da kroz istraživanje od mikro do makro razine činimo sve kako bismo bolje shvatili svemir i nas same.

Ovaj spot smo željeli izvesti kao eksperiment u tzv. net-art domeni. Riječ je o ispreplitanju umjetnosti, moderne tehnologije i novih resursa 21. stoljeća koji omogućuju nove načine stvaranja kreativnih sadržaja. Net-art je, po definiciji, umjetnost nastala na Internetu za Internet. No, mi smatramo da je to prestroga definicija – u našem slučaju inspiracija dolazi iz svakodnevnog života, same kreacije se stvaraju na mreži putem raznih naprednih on-line alata ili se pronalaze već gotovi prikladni “gradivi elementi” koji su lako podložni modificiranju ili mutiranju u neku iduću net-art iteraciju. Ono što je bitno kod net-arta je da se takav konkretizirani kreativni uradak kroz novu priču i značenje vraća na mrežu – time zatvarajući krug,” kaže Pasarić.

“Porculan”, koncertnu promociju i “Vremensku kapsulu br.30” (glazbenu retrospektivu Putokaza 1984.-2014.) , pogledajte i poslušajte u Puli, 17. studenog 2014. u Istarskom narodnom kazalištu, te u Zagrebu, 28. prosinca 2014., u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Komentari