Google Earth sada vam pokazuje posljedice klimatskih promjena u posljednjih 37 godina

118

Google Earth pruža vam fascinantan 3D obilazak planeta u vašem web pregledniku, a najnovija značajka aplikacije omogućava vam da se putujete u vremenu od tekućeg dana pa sve do 1984. godine – tako da možete vidjeti kako su klimatske promjene promijenile lice Zemlje u posljednjih 37 godina.

Google je sam istaknuo nekoliko područja koja biste posebno željeli provjeriti: povlačenje ledenjaka Columbia na Aljasci, ili pomicanje obale oko Chathama u Massachusettsu. Kroz  računalo u tren oka možete vidjeti kako se gradovi podižu, a šume nestaju.

Kliknite ovdje u svom pregledniku da biste iskoristili značajku timelapse za sebe. Možete potražiti određeno mjesto na Zemlji ili pregledavati jednu od pet predloženih kategorija timelapse: Promjena šuma, Krhka ljepota, Izvori energije, Zagrijavanje planeta i Proširenje grada.

Također možete pristupiti više od 800 glavnih paketa koje je Google sastavio posjetom ovoj stranici u vašem pregledniku. Možete vidjeti kako se ledeni tokovi povlače, solarne farme šire, rijeke mijenjaju tok, jezera presušuju i još mnogo toga, bilo u 2D ili 3D.

“Naš je planet u posljednjih pola stoljeća vidio brze promjene okoliša – više nego bilo koja druga točka u ljudskoj povijesti”, piše Rebecca Moore, direktorica Earth Engine & Outreach u Google Earthu. “Mnogi od nas iskusili su te promjene u vlastitim zajednicama; i ja sam bila među tisućama stanovnika Kalifornije evakuiranih iz svojih domova tijekom požara prošle godine. Za druge ljude, učinci klimatskih promjena osjećaju se apstraktno i daleko, poput topljenja ledene kape i ledenjaka koji se povlače. “

Nova značajka timelapse koristi 24 milijuna satelitskih fotografija koje je prikupio Google Earth. Usput su prikupljeni podaci NASA-e, Američkog geološkog zavoda (USGS), Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA).

Google kaže da je za obradu ovih 20 petabajta slika u jedan video mozaik veličine 4,4 terapiksela bilo potrebno više od 2 milijuna obrađivačkih sati – a da biste dobili osjećaj razmjera, to je oko 530 000 videozapisa u 4K. Srećom, Google je za posao koristio karbonski neutralne, 100-postotne centre podataka koji se podudaraju s obnovljivom energijom.

Novim slikama je slobodan pristup i upotreba, kao i ostatku programa Google Earth, i vrijedi istražiti kako se naš planet promijenio u posljednjih 40 godina. Nije sasvim isto što i posjećivanje ovih mjesta u stvarnosti, ali može dovesti u vaš dom razmjere štete koju nanose klimatske promjene, od širenja pustinja do smanjenja ledenjaka. “S Timelapseom u Google Earthu imamo jasniju sliku našeg planeta koji se mijenja na dohvat ruke – onaj koji pokazuje ne samo probleme već i rješenja, kao i očaravajuće lijepe prirodne pojave koje se razvijaju desetljećima”, piše Moore.

Izvor: Science Alert

Komentari