Dodijeljene prve olimpijske medalje načinjene od starih mobitela i laptopa

74

Medalje za Olimpijske igre u Tokiju u potpunosti su izrađene od recikliranog elektroničkog materijala. Za tu svrhu, građani su u protekle dvije godine donirali gotovo 80 tona raznog elektroničkog otpada, a što je uključivalo i preko 5 milijuna mobitela. Oprema je prikupljana u poslovnicama telekoma NTT u preko 90% japanskih gradova i sela.

Iz ovog materijala, organizatori Olimpijskih igara uspjeli su izvući preko 32 kilograma zlata, 3,5 tone srebra i 2,2 tone bronce. Ovime su ujedno i Japanci kao nacija postali aktivni sudionici Olimpijskih igara. Dvogodišnji nacionalni napor u Japanu je prikupio dovoljno recikliranog materijala za proizvodnju oko 5.000 brončanih, srebrnih i zlatnih medalja za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

“Razvili smo pokret za upravljanje otpadom za projekt medalja u suradnji mnogih dionika, od japanske vlade do lokalnih zajednica”, rekao je Toshio Kamakura, direktor Renet Japan Group, za DW.

Kada je projekt pokrenut u travnju 2017., u njemu je sudjelovalo samo oko 600 općina. Do kraja projekta u ožujku 2019. ta je brojka porasla na više od 1.600. Bila je to velika kampanja za odnose s javnošću i postavljena su sabirna mjesta kako bi se ljudima olakšalo donošenje materijala, rekao je Kamakura.

Prikupljanje korištenih uređaja bio je samo prvi korak. Nakon postupka demontaže, vađenja potrebnih dijelova i pročišćavanja od strane dobavljača, reciklirani materijal je zatim oblikovan u dizajnerski koncept Junichija Kawnishija – dizajn koji je pobijedio među 400 pristiglih prijava na natječaju održanom u Tokiju 2020.

Iako će Japanci prvi imati sve olimpijske medalje izrađene od recikliranog materijala, koncept nije nov. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine 30% srebra za izradu zlatnih i srebrnih medalja dobiveno je od recikliranih materijala poput dijelova automobila i zrcalnih površina.

Što se tiče ekološkog aspekta, Kamakura smatra da je potrebno nastaviti ovim koracima kako bi se izgradilo održivije materijalno društvo.

Izvor: DW

Komentari