Bože, ne izgleda li dobro za svoje godine? – Hitmejkerica i humanitarka Dolly Parton danas puni 75 godina

41

Tko ne voli Dolly Parton? Hitmejkerica i humanitarka postigla je puno toga u svojih 75 godina života i ne usporava. Što Dolly želi za svoj rođendan? U šali je rekla da za svoj 75. rođendan želi biti na naslovnici Playboya: “Mislila sam da bi to bilo divno ako se na to odluče.”

Ova ikona rođena je 19. siječnja 1946. godine, dok je snijeg padao iznad Smoky Mountains. Kao dijete sve igračke i odjeću izrađivala je ručno i nosila handmade predmete. Njena prva pjesma govorila je o njezinoj lutki od kukuruznog klipa nazvanoj Little Tiny Tasseltop. Majka joj je napisala stihove. Do sada je napisala više od 3000 pjesama, među kojima i najizvođeniju pjesmu ikad – I will always love you, koju je pjevala Whitnes Houston, a istog dana napisala je i Jolene. Dolly Parton pjeva, glumi, svira više instrumenata, piše, producira i još mnogo toga. I nadasve, ne staje, a čini se i kako ne stari čemu definitivno doprinosi njezin humor i pozitivan stav. Kad god je pitaju kako bi voljela da je se sjećaju za 100 godina, Parton odgovara: “Želim da kažu: “Bože, ne izgleda li dobro za svoje godine!”

Dolly Parton je donirala milijun dolara Sveučilišnom medicinskom centru Vanderbilt nakon što joj je prijatelj dr. Naji Abumrad, kirurg Vanderbilta pričao o “uzbudljivom napretku u istraživanju koronavirusa za lijek”. Istraživači Vanderbilta i drugi iz cijele zemlje pridonijeli su razvoju cjepiva Moderna COVID-19, za koje se pokazalo da je nakon dva uboda djelotvorno protiv virusa 94,5%. Nadalje, od 1995. godine Parton’s Imagination Library, program opismenjavanja djece širom svijeta, isporučio je više od 150 milijuna knjiga. 1991. godine Parton je rekla svakom učeniku okruga Sevier u sedmom i osmom razredu da ako završe srednju školu, osobno će im dati po 500 dolara. Kvaka je bila u tome što je svaki student morao odabrati prijatelja da bi diplomirao zajedno s njim. Nekoliko godina kasnije, Dollyna inicijativa pomogla je smanjiti stopu napuštanja škole s više od 30% na 6%. Dolly i njezin suprug nikada nisu imali vlastitu djecu. Jednom prilikom je rekla: “Bog mi nije dopustio da imam djecu kako bi svačija djeca mogla biti moja.”

Njezin My People Fund donirao je osobama pogođenim požarima u Gatlinburgu 2016. više od 8 milijuna dolara. Ujedno, donirala je dodatnih 3 milijuna dolara Mountain Toughu kao potporu oporavku i osnovala je Wildfire Scholarship Fund kako bi pružila 4.500 USD stipendija svim srednjoškolcima koji su svoje domove izgubili zbog požara. Dolly Parton bila je aktivna i tijekom prosvjeda protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti 2020. godine. Parton je u intervjuu za Billboard pokazala podršku Black Lives Matter: “Naravno da su crni životi bitni. Mislimo li da su samo naša mala bijela magarca važna? Ne!”

Parton se nikada nije hvalila, ali kad ju je Billboard pitao osjeća li se drugačije 2014. nego kad je prvi put došla u Nashville 50 godina ranije, Parton je rekla: “Sad sam uspješnija nego tada, ali još uvijek se osjećam kaoista djevojka.Ja sam samo zaposlena djevojka.Nikad ne mislim o sebi kao o zvijezdi, jer, kao što je netko jednom rekao, ‘Zvijezda nije ništa drugo do velika lopta plina’ – a ja to ne želim biti.” Iako nije ljubiteljica izraza feministica, Parton je za Time rekla da pretpostavlja da je feministica. “Pretpostavljam da sam feministica ako vjerujem da bi žene trebale biti u stanju raditi sve što žele”, rekla je Parton. “A kad kažem feministica, samo mislim da ne moram, zbog sebe, izaći i nositi transparente. Jednostavno stvarno osjećam da mogu živjeti svoju ženstvenost i zapravo pokazati da možeš biti žena i dalje raditi sve što želiš.”

Ono što je posebno zanimljivo je da studenti sveučilišta u Tennesseeju mogu pohađati tečaj zasnovan na njezinom životu. U jednom intervjuu u ožujku kazala je da nema planova za umirovljenje.

Komentari