Anketa Vox Populi: Zašto Riječani nose sunčane naočale?

127

Sunčane naočale u suvremenom svijetu prvenstveno nosimo kako bismo se zaštitili od sunca. Nosimo ih i kako bi upotpunili svoj stil, možda sakrili svoje lice od neželjenih pogleda ili pak prošetali ulicom bez make-upa. Nesumnjivo, pravi par naočala može vašem licu dati savršen izgled. No, odakle i kada je sve krenulo?

Jeste li pomislili kome možete zahvaliti za izum sunčanih naočala?

Inuiti su izumili prve primitivne sunčane naočale u pretpovijesno doba kako bi zaštitili svoje oči od snježnog sljepila. Te sunčane naočale bile su izrađene od kitove ili slonove kosti. Sunčane naočale kroz vrijeme dobivale su novo značenje i koristile su se za razne svrhe. Primjerice, u 12. stoljeću Kinezi su počeli koristiti zadimljeni kvarc na naočalama kako bi sakrili emocije na licu dok ispituju kriminalce. Ali gdje je tu zaštita očiju od UV zraka?

Nužnost zaštite očiju od UV sunčevih zraka došla je mnogo kasnije. U 17. stoljeću optičari u Londonu došli su na ideju da bi mogli napraviti eksperiment s naočalama. Vjerovali su da je zelena boja najbolja za zaštitu od UV zraka i tako su stvorili zelene leće za sunčane naočale. U Veneciji se pojavio model “gondola naočale” koje je plemstvo nosilo kako bi zaštitilo svoje oči od odbljeska vode. Moderne sunčane naočale kakve danas poznajemo, izumljene su u 20. stoljeću. Sam Foster počeo je masovno proizvoditi sunčane naočale, no leće nisu bile samo u zelenoj boji. Mogli ste ih pronaći u svim bojama i oblicima. Tako su sunčane naočale postale poželjan modni trend na šetalištu Atlantic Cityja. Ipak, najznačajnije tehnološko poboljšanje sunčanih naočala dogodilo se 1930.-ih godina s polariziranim lećama, koje su u to vrijeme pomagale pilotima kako bi se zaštitili od odsjaja na velikim visinama. Polarizirane leće i sunčane naočale prvi put su omogućile ljudima zaštitu od štetnih UV zraka. Uz modni trend, sunčane naočale postale su i pomoćno sredstvo za zdravije oči. Danas, svjesniji smo nego ikad važnosti nošenja kvalitetnih sunčanih naočala.

A svjesni su i naši sugrađani, Riječanke i Riječani. Osunčano riječko Korzo izmamilo je ljude na ulice, a svi redom – nose sunčane naočale. Zbog toga, neke od njih smo zaustavili i pitali ih o razlozima nošenja sunčanih naočala, u kojim ih prilikama nose te biraju li radije naočale iz optike ili pak iz highstreet trgovina. Njihove odgovore možete pogledati u videu. Ako vi još niste nabavili svoje idealne sunčane naočale za ovo ljeto, dođite u optiku Ghetaldus Rijeka, odaberite kvalitetne sunčane naočale koje odgovaraju vašem stilu i samo recite: Najbolje za moje oči! 

Komentari