90 mrtvih kitova u masovnom nasukavanju

15

Najmanje trećina od 270 kitova koji su se nasukali kod Tasmanije umrla je, a strahuje se i od toga da će još kitova umrijeti, kažu spasitelji u Australiji. Međutim, posade su u utorak uspjele spasiti 25 životinja i namjeravaju ih još više otpratiti natrag u more. Kitovi su otkriveni su u ponedjeljak u plitkim vodama zapadne obale otoka. Nepoznato je što je izvuklo kitove na obalu. Morski biolozi kažu kako će spasilačka misija vjerojatno potrajati danima.

Nasukavanje kitova uobičajeno je u regiji, ali takva veličina nije viđena više od deset godina. Tasmanija je posljednji put zabilježila masovno nasukavanje 2009. godine u kojem je sudjelovalo oko 200 kitova. Spasioci Tasmanskog programa za zaštitu mora stigli su kasno u ponedjeljak i pronašli tri skupine kitova preko Macquarie Heads – udaljenog vrha otoka s ograničenim pristupom brodova i cesta. Oko 200 sisavaca nasukalo se na pješčanom dijelu u blizini brodske rampe, dok je 30 drugih pronađeno nekoliko stotina metara dalje. Još 30 pronađeno je dalje u unutrašnjosti duž plaže.

Mnogi se kitovi nalaze na “relativno nepristupačnim” mjestima, što predstavlja izazov za spasioce. Međutim, neki su kitovi koji su se nalazili dubljim vodama uspješno usmjereni. Tim od oko 40 obučenih spasilaca počeo je u utorak ujutro ponovo spašavati kitove. Nakon što se kitovi dobro snađu u vodi, sljedeći je korak usmjeriti ih dalje. Doktor Carlyon rekao je novinarima da bi ovo mogao biti izazov protiv jake plime. Čamci bi se mogli koristiti za pomoć u manevriranju. Dodao je da su mnoge životinje jednostavno prevelike ili na neprikladnom mjestu. Kitovi mogu narasti do sedam metara i težiti do tri tone.

“Uzet ćemo životinje s najboljim šansama za početak”, rekao je dr. Carlyon. Rekao je da su spasioci iz prethodnih misija znali da kitovi mogu preživjeti tri ili četiri dana nasukani, a mnogi iz ove skupine bili su u dobrim “mokrim i hladnim” uvjetima. Potpuna procjena grupe trebala je biti objavljena kasnije u utorak. Dužnosnici su pozvali javnost da se klone mjesta događaja, rekavši da imaju dovoljno pomagača.

Izvor: BBC

Komentari