“Zlatna palma”ostaje u Francuskoj

84

Najveće priznanje 68. Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu dobio je galski redatelj Jacques Audiard za dugometražno ostvarenje “Dheepan”, priču o ratniku koji iz Šri Lanke dolazi u Francusku, gdje prolazi kroz jednako teške i opasne bitke imigrantskog postojanja.

U Palači Festivala, na ceremoniji zatvaranja koju je vodio galsko-irski glumac Lambert Wilson, Grand Prix je uručen mađarskom cineastu Laslu Nemesu za ostvarenje “Saulov sin”, dok je nagradu za najbolju režiju dobio film pod nazivom “Ubojica”, Hou Hsiao Hsiema

Najbolji scenarij napisao je Michel Franco za djelo “Chronic”. Najuspješnije glumice su ex aequo Rooney Mara u filmu “Carol” redatelja Todda Haynesa i Emmanuelle Bercot, u ostvarenju “Mon roi” manekenke i glumice Maïwenn. Vincent Lindon je proglašen najboljim glumcem u ulozi nezaposlenog čovjeka, u ostvarenju Stéphana Brizéa “Zakon tržista”. Nagradu žirija je dobio Grk Yorgos Lanthiros za “The Lobster”.

“Zlatna kamera” je uručena Cesaru Augustu Acevedu za djelo “La terra y la Sombra”.”Palmu” za najbolje kratkometražno ostvarenje je dobio film “Waves 98”, cineasta Elija Daghera.Francuska redateljica Agnès Varda je nagrađena počasnom “Zlatnom palmom” za cjelokupnu karijeru. Prije nje priznanje su dobili Bertolucci, Eastwood i Allen.

Džana Mujadžić

Komentari