Želite kuću na Sardiniji? Nema problema, samo izdvojite 10 kn i vaša je!

Sanjate li o idiličnoj kućici u lijepom talijanskom selu, slično kao u romantičnim filmovima ? Neka se vaš san pretvori u stvarnost i to za samo jedan euro !

339

Zvuči skoro pa nevjerojatno, ali je istinito.
Naime, u mjestu Ollolai, koje se nalazi u planinskom području Barbagia na Sardiniji, prodaju se stotine napuštenih domova za samo 1 euro !

No, postoji kvaka. Za kupnju iznimno jeftinog doma u gradiću kojeg krasi bogata povijest i ljepota, potrebno se obvezati na obnovu nekretnine, procijenjene vrijednosti na 25 000 dolara, i to unutar tri godine od kupnje, piše CNN.

Glavni razlog provedbe ovog projekta leži u rapidnom smanjenju populacije s 2,250 na 1,300 i sa samo nekoliko rođene djece godišnje.


Ovo nije prvi talijanski grad koji se pokušao poslužiti ovim trikom, no izgleda da je jedini koji provodi obećanje.

“Moja borba je spasiti našu jedinstvenu tradiciju od pada u zaborav”, kaže Efisio Arbau, gradonačelnik Ollolaija.

S obzirom na to da je veliki dio mlađe populacije zamijenio to unikatno mjesto velikim gradovima, gradonačelnik je odlučio kontaktirati bivše vlasnike kuća, mahom poljoprivrednike, tražeći od njih predaju domova gradskim vlastima.

“To su slikovite stare građevine napravljene sa Sardinijinom tipičnom sivom granitnom stijenom koja raste na planinskim vrhovima i obalama”, kaže Arbau.

CortesApertad#Ollolai

A post shared by Giuseppe Corbia (@giuseppecorbia) on

Usvojio je posebnu uredbu i 2017. godine tržištu je ponudio nekretnine i imovinu po povoljnim cijenama.

Unatoč lošim uvjetima, već su prodane tri kuće, a Arbau kaže da je dobio više od 100 zahtjeva za kupnju iz cijelog svijeta, uključujući Rusiju i Australiju.

Gradonačelnik se nada kako će obnova domova pomoći u stvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju lokalnog gospodarstva.

Vito Casula, umirovljeni građevinar, bio je prvi koji se odlučio na ovaj pothvat kupivši kuću na dva kata, a dom je preuredio pomoću ekološki prihvatljivih materijala i reciklirajući stari namještaj.

“Živimo u blizini i često posjećujemo Ollolai, a jedan dan je moja žena vidjela oglas u novinama, to je bila prilika”, kaže Casula.

“Ovaj tihi grad je zamrznut u vremenu, a nudi miran i zdrav život.”

On preporučuje ovo selo svakome tko se bori s previše stresa i traži odmor.