Zara uvodi velike promjene s ekološkim ciljem, proizvodit će se kvalitetnija odjeća

21

Kako bi održali brend, Zara planira uvesti dosad neviđene promjene. Kako je najavila Marta Ortega, radit će se na novim tehnologijama, s recikliranim materijalima te stvarati nove tkanine.

Prva promjena koja je na vidiku je nova kolekcija s ekološkim predznakom, bez ispuštanja kemikalija pri proizvodnji odjeće. Zara nastoji smanjiti zagađivanje u svojim tvornicama te koristiti obnovljive izvore energije.

Kolekcija će činiti 20 posto Zarine ponude do kraja ove godine. Do 2025. godine planiraju izrađivati kolekcije samo od 100 posto održivog pamuka te recikliranog poliestera.

Zarina dizajnerica Bea Padin naglasila je kako koriste sve više recikliranih i organskih tkanina, a uvode i veliku promjenu tako što će se dizajnirati odjeća koja će trajati nekoliko sezona umjesto kratkotrajnih kolekcija. Time se nastoji smanjiti potrošnja resursa pa će tako odjeća biti kvalitetnija da se može duže upotrebljavati.

Jedino što nedostaje u planu velikih promjena je ljudski faktor. Radnici su pod velikim pritiskom u proizvodnji. Poznato je da se u Zarinim tvornicama roba brzo proizvodi. Na primjer, za jednu košulju predviđeno je vrijeme od oko 40 minuta. Jedna tvornica u Tunisu, primjerice, proizvodi 1 200 komada dnevno, 150 komada na sat.

Stanje s radnicima već je dostiglo vrhunac prije nekoliko godina kada su radnici pokrenuli peticiju za isplatu plaća koje su kasnile mjesecima kao i kad su kupci u Instanbulu pronalazili poruke u džepovima poput: “Za ovo što kupuješ ja nisam plaćen/a.”

Poruke su postavljali ugroženi radnici i na taj način osvijestili javnost o tome što stoji iza elitne modne marke. Glasnogovornik Inditexa, u sklopu kojeg je i Zara, tada je rekao da su izvršili sve obveze prema radnicima tvornice Bravo.

Komentari