Zadarski restoran zaposlio konobare s Downovim sindromom

Ivica i Jurica – najomiljeniji konobari u Zadru, jučer su odradili svoj prvi radni dan.

739

Zadarski restoran Pašta & Svašta zaposlio je dvoje konobara s Downovim sindromom. Ivica i Jurica jučer su odradili svoj prvi radni dan te pokazali da su sposobni, samostalni i jednako vrijedni kao i svi ostali. Zadar ima razloga biti ponosan jer jedini u Dalmaciji ima pravi projekt uključivanja osoba s Downovim sindromom u ugostiteljske aktivnosti.

Ako ste mislili da se radi samo o sezonskom poslu i da će se sve zaboraviti najesen – neće. Projekt ide dalje! Hrvatska je, izgleda, napokon podigla razinu svijesti, što daje nadu onima kojima je najpotrebnija.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Ivica i Jurica nisu imali baš previše vremena za čavrljanje jer su gosti čekali. A svaki dobar konobar zna da gost ne smije čekati. “Najdraže mi je nositi cappuccino, to gosti najviše vole pa je i meni drago to poslužiti. Volim biti s ljudima i to je to. A sada idem raditi“, dobacio je novinarima Jurica te krenuo s ‘tacnom’ prema novom stolu.

U zadnje vrijeme Hrvatsku potresaju zakoni kojima se potrebitima ukidaju njihova prava. Pisali smo već o vinkovačkom Buba bar-u, u kojemu će raditi ukupno sedam osoba s Downovim sindromom, a koji će u suradnji sa svojim asistentima aktivno sudjelovati u radu kafića i obavljati sve konobarske poslove. Ideja i želja i dalje postoje, no problem je financijski dio projekta. Hrvatski zakoni predviđaju gubitak prava na invalidninu onih osoba s invaliditetom koje dobiju prihod.

Naposljetku, i mi iz Teklića čestitamo zadarskom restoranu Pašta & svašta te pozivamo sve koji se na bilo koji način mogu uključiti u ovaj projekt, da to i učine.

Fotogalerija

Photo source

Komentari