“Za razliku od ostalih gradova, Rijeka je lokacija kvalitetnog filma!”

199
art-kino

art-kino
U Art-kinu Rijeka danas je najavljena šesta sezona kina te je u prisustvu redateljice Tanje Golić predstavljen film „Slučajno“, kojim se sezona i otvara.

Predstavnici kina također su najavili veliku novost, prelazak na digitalizaciju. Od ove sezone Art-kino će filmove prikazivati pomoću digitalne tehnologije, a to je omogućeno putem programa Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača HAVC uz potporu grada Rijeke i MEDIA programa EU.

„U vrijeme kada su se kina zatvarala, mi smo ga otvorili.“ prisjetila se početaka kina  Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.

Već tradicionalno sezonu u Art-kinu otvara film koji obrađuje riječke teme.

art kino

„Polazište za film bile su tipične riječke lokacije poput tržnice i Molo longa, čime je vidljivo da se radi o lučkom i industrijskom gradu. Teme koje se provlače kroz sve moje filmove su ljudska priroda, ljubomora i bijeg od stvarnosti. Glavni likovi filma provode jedno popodne u Rijeci, a u filmu se pojavljuju i građani. Iza svega ovoga stojim i svojim radom i svojim životom” –pojasnila je redateljica filma, Tanja Golić.

U Art-kino također se vraćaju ciklusi češkog filma, kultne komedije 70-ih i 80-ih godina, japanski film, ciklus filmova Claire Denis te ciklus korejskog filma.

Ujedno su najavljena  gostovanja festivala iz Zagreba, poput Festivala eksperimentalnog filma i videa te Human Rights Film Festivala.

“Rijeka je postala lokacija kvalitetnog filma, za razliku od gradova poput Splita ili Dubrovnika, koji su postali lokacije raznih sapunica“, naglasio je filmski kritičar Dragan Rubeša.

Velik udio i potporu uspjehu kina dao je i sam grad Rijeka.

“Najveći uspjeh ovog kina je razvoj ozbiljnog sentimenta prema filmu kakvog Rijeka nikada nije imala.  Pojavili su se po prvi puta filmovi koji tematiziraju Rijeku te je ona ušla u filmsku mapu. Također, ovo kino je mala škola za puno ljudi koji su kroz njega prošli.”, zaključio je Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Komentari