What goes around, comes around!

266
moda 80-tih

What goes around comes around, ili po naški – sve se vraća. Osim hita Justina Timberlakea s divnom Scalett Johansson u spotu i teške ljubavne kletve izrečene iz usta povrijeđenih ljubavnika, sve se vraća sintagma je koju uvijek iznova izgovaramo kada u dućane stignu nove modne kolekcije. Nemalo su se mogli iznenaditi oni koji su nakon dužeg ljetnog izbivanja iz grada, pa samim time i iz dućana s modnim krpicama, nakon povratka u iste mogli svjedočiti još jednom povratku.

Ponovno 80-e

Povratku modnih 80-ih! Tako su to sakoi koji prelaze liniju struka, kombinezoni koji se iz ljetne sezone uspješno sele i u sezonu jesen-zima 2009/2010, šljokice, krupno pletivo i umjetno krzno. Pa čak i ramena naglašena jastučićima! Sve to, što se nosilo davnih osamdesetih, ponovno se može vidjeti na svjetskim modnim pistama. Dućani s takozvanom high street fashion i cijenama dostupnim širim masama, pokušavajući se prilagoditi uvijek isprva skeptičnim masama, sramežljivo na svoje police stavljaju tek poneki odjevni predmet takvog modnog predznaka. No, oštrom oku pravih fashionistica, sigurno neće promaknuti neka jaknica koja je baš kao ona koju je prikazao Balmain, ili neka mikro uska haljinica koja neodoljivo podsjeća na one trenutno turbo popularne – Herva Legera. Ako vam se čini da je modne osamdesete ipak bolje ostaviti u dnu podruma, razmislite još jednom. Ako pogledate modele iz najnovijih kolekcija Stelle McCartney, miljenice Gwyneth Paltrow, vidjet ćete divne predimenzionirane sakoe, u kojima se svaka žena osjeća sitno i nježno, a opet tako moćno. Modna kuća Gucci pak za novu sezonu predlaže odjelo od šljokica, koje više podsjeća na zmijsku kožu, no u kojem se velika zaljubljenica u modu Sienne Miller pojavila nedavno na crvenom tepihu i zasjenila baš sve raskošne krinoline, tako predvidljive za svečane evente. I kralj pletiva Missoni, napokon je došao na svoje – pletene haljine, dugački šalovi, čak i pleteni kaputi, osim što će vas lijepo grijati kada stigne zima i temerature padnu oko nule, razvedrit će baš svaki tmurni i kišni dan. I dok je za poslovno ili svakodnevno ležerno odijevanje, moda osamdesetih možda ipak pretjerana, u ludim noćnim izlascima možete se bez straha prepustiti svim njenim dražima.

Kraljice stila

Sve ono što smatrate pretjeranim po danu (životinjske uzorke, florescentne boje ili šljokice), slobodno možete iskoristiti u svom kombiniranju odjevnih predmeta za večernje izlaske pa će tako bilo koji odjevni predmet posut štrasom napraviti od vas kraljicu svakog partya. Ako vam i dalje nedostaje hrabrosti za povratak modnog (zlo)duha 80-ih u vaše ormare, korak sa sezonskim trendovima uvijek najbezbolnije održavaju modni dodaci. Visoke potpetice tako su luđe i ekstravagantnije nego ikada. Modni stručnjaci već proglašavaju cipelama sezone Givencheyev modal cijeli optočen zakovicama. Zakovice su se smjestile i na torbice, kako one večernje, tako i one dnevne, ali i na dalje vrlo popularno remenje. Po nove modne kolačiće ne morate, naravno, do velikih modnih centara. Industrijske modne marke u stopu prate velike dizajnere. Ako pak u ovo recesijsko doba, ne smijete ni pomisliti na modne izdatke, zašto doslovno nešto ne izvući iz mamine ili vlastite kutije u koju ste pospremili odjeću iz osamdesetih? Sigurno još čuvate onaj sako s jastučićima, koji vam je s vremenom postao smiješan. E, pa sada bi vam baš on odlično pristajao na uske traperice od lani, i fenomenalne štikle koje ste ubrali na zadnjim sniženjima. Uostalom, i kraljice stile, četiri kultne djevojke iz Seks i grada, prema slikama sa snimanja drugog nastavka istoimenog filma, naveliko nose baš modele inspirirane osamdesetima. A kome ćemo vjerovati ako ne Carry i ekipi, barem što se mode tiče? Savjet za kraj, frizuru i make-up ipak prilagodite najnovijem modnom dobu, jer natapirana kosa i previše sjenila u boji još uvijek se nisu vratili u modu. Topla vam i zabavna modna jesen!

Nina Goleš

Komentari