Vogue Portugal brani kontroverznu naslovnicu mentalnog zdravlja

42

Vogue Portugal odgovorio je na kritike zbog svog prikaza liječenja mentalnog zdravlja na nedavnoj naslovnici časopisa rekavši da je njegov cilj bio “staviti svjetlo” na važno pitanje. “Pitanje ludila” prikazuje ženu u kadi u bolničkom okruženju s medicinskom sestrom koja joj lijeva vodu preko glave. Stručnjaci za mentalno zdravlje i oboljeli rekli su da naslovnica prikazuje “distopijsku” i “zastarjelu” ideju liječenja.

Vogue Portugal rekao je da je slika namijenjena “pokretanju rasprave”. “Priča s naslovnice istražuje povijesni kontekst mentalnog zdravlja i osmišljena je da odražava stvarni život i autentične priče”, objavio je izdavač u izjavi objavljenoj na Twitteru u subotu. “Unutar izdanja nalaze se intervjui i prilozi psihijatara, sociologa, psihologa i drugih stručnjaka”, dodaje se u izjavi.

Žena u kadi, slovačka manekenka Simona Kirchnerova, u petak je na postu na Instagramu napisala da je to njezin “vrhunac u karijeri”, jer su oni koji su joj stali na obje strane članovi obitelji. “Natjerala sam se da na naslovnici Voguea budem s mamom i bakom”, napisala je. No, klinička psihologinja sa sjedištem u Londonu, Katerina Alexandraki, rekla je za BBC kako je naslovnicu smatrala “neetičnom”: “Za one koji imaju iskustva s psihijatrijskim sustavom, viđenje naslovnice modnog časopisa na kojoj se prikazuje žena u tako ranjivom stanju može biti podsjetnik na vrlo izazovno vrijeme u njihovom životu“, rekla je. “Ova slika pojačava ideju da žene budu ranjive i nemoćne za vrijeme mentalnog poremećaja zdravlja. Ne pokazuje nam napor onih s mentalnim zdravljem koji ulažu u prevladavanju svojih borbi, svojih snaga i otpora da prevladaju nevolje”, dodala je.

Portugalska manekenka Sara Sampaio rekla je da fotografije poput one prikazane na naslovnici Voguea Portugala “ne bi trebale predstavljati razgovor o mentalnom zdravlju”. Gospođa Sampaio, koja je rekla da je i sama patila od problema mentalnog zdravlja, rekla je da je smatra “vrlo lošim ukusom”. “Izgleda da je to u zastarjeloj mentalnoj bolnici” koja je nekada “mučila” pacijente”, rekla je u videu objavljenom na društvenim medijima. Dodala je da dolazi u posebno osjetljivo vrijeme “zbog Covida i načina na koji se bavilo mentalnim zdravljem”, dok su mnogi ljudi bili izolirani ili izravno pogođeni smrtonosnom pandemijom koronavirusa.

Zagovornica svijesti o mentalnom zdravlju je i Poorna Bell, kojoj je suprug oduzeo svoj život 2015., napisala je o svom neodobravanju na Twitteru koristeći eksplikativ, kojem prethodi: “U ime svakoga tko je ikada bio u psihijatrijskoj bolnici ili imao voljene osobe koja je bila u jednoj… Stvar je u tome što je bolno usporiti proces da se bilo što odjavi na časopisu, to će vidjeti i odobriti mnogi, mnoge očne jabučice”, dodala je.

Psihoterapeutkinja iz Lisabona, Silvia Baptista, rekla je da je naslovnica “sve što razgovor o mentalnom zdravlju ne treba biti“. “Ove sestre, ovaj pacijent, što je ovo? Kakav je to neinformirani i nepoštivajući ansambl?” napisala je na Instagramu dodajući da je pogrešno “glamurozno” mentalno oboljenje.

Vogue Portugal završio je svoju izjavu rekavši da priznaje “značaj teme mentalnog zdravlja”. “Namjera nam je da kroz vizualno pripovijedanje osvijetlimo važna pitanja današnjice”, rečeno je.

Izvor: BBC

Komentari