Veliki gubitak za Dior, mali za Galliana

140

Posljednjih dana cijeli modni svijet bruji o Johnu Gallianu i njegovim antisemitskim izjavama zbog kojih je dobio otkaz iz francuske modne kuće Christian Dior. U vidno pripitom stanju, vjerojatno i pod utjecajem opijata, u jednom pariškom baru izrekao je nešto zbog čega ga javnost osuđuje i zgražava se.

U kratkom izvješću za medije navedeno je kako je razlog otkaza njegovo ponašanje prikazano u spornom videu koji kruži internetom.

Sidney Toledano CEO kuće Dior izjavio je: „Žestoko osuđujem izjave Johna Galliana koje su u totalnoj kontradikciji s osnovnim vrijednostima koje promovira kuća Christian Dior”. Istovremeno, Gallianov ispad je osudila i glumica Natalie Portman, porijeklom židovka, i zaštitno lice Diora.

Zanimljivo je spomenuti da je novinarka International Herald Tribunea, Suzy Menkes, okupila modne insidere koji su željeli ostati anonimni govoreći o njihovom iskustvu s Gallianom.

Njezin tekst je svojevrsni hommage njegovom liku i djelu, a njegov otkaz smatra najvećom pogreškom kuće Dior. Navodi i kako je više izvora izjavilo da se Galliana dulje vremena uvjeravalo da ode na liječenje od ovisnosti.

Novinarka tvrdi kako je njegov incident u baru samo vrhunac sante leda njegovih frustracija koje su uzrokovane svijetom mode i internetskom erom te navodi da i mnogi drugi modni genijalci nisu bili imuni na poroke:

„Mark Jacobs je išao na rehabilitaciju. Calvin Klein je priznao korištenje opijata. Yves Saint Laurent se cijeloga života borio sa svojim demonima. Prije svega, tu je i samoubojstvo Alexandera McQueena koje se dogodilo gotovo godinu dana prije ovog incidenta, ali i smrt bliskog Gallianova suradnika gospodina Stevena Robsona 2007. godine koja je uzrokovana zatajenjem srca.”

Menkes piše kako opijati nisu nepoznanica u modnome svijetu, ali još nitko nije imao ovakav ispad koji teško nalazi opravdanje čak i u kombinaciji droge i alkohola.

Poznati dizajner planira tužiti nekad matičnu kuću, a u tome će mu pomoći odvjetnik Gerrard Tyrrell koji je zastupao Kate Moss tijekom kokainskog skandala.

Opravdavali mi njegove izjave ili ne, istina je takva da što god rekli, djela su ta koja ostaju, a riječi se zaborave kad tad. Žalosno je da u modnom svijetu u kojem ima toliko mržnje, rasizma, u kojemu na prste jedne ruke možemo nabrojati modne kreatore crne boje kože, osuđujemo jednu takvu izjavu. Vjerujem da se iza toga krije nešto puno više.

Sada se postavlja pitanje tko će naslijediti velikog Galliana. Spominju se Ricardo Tisci iz modne kuće Givenchy, Haider Ackermann, Olivier Theyskens, Alber Elbaz. Tko god ga naslijedio preuzima ogromni teret i odgovornost na svoja leđa jer Dior nije samo Galliano već i brend koji je ispisao, stvorio modu…
Vjerujem da će se John Galliano vratiti… i da ćemo ponovno uživati u njegovim virtuoznim kreacijama i vrhunskim revijama…

Ljubi vas

sweetie Ines

Izvor: fashionologie.com

Komentari