Velike su vam traperice? Evo kako „smanjiti“ odjeću ovisno o materijalu

147

Umjetnost pranja rublja većinu vremena uključuje izbjegavanje potencijalnog skupljanja odjeće – skupljanje rublja je, uostalom, jedna od najčešćih grešaka u rublju. No, povremeno postoje iznimke kada je smanjivanje odjeće upravo ono što želite učiniti. Recimo da ste slučajno kupili predimenzionirani predmet ili ste na rasprodaji uhvatili posljednji vrh svojih snova – ali dogodi se da je veličine ili dvije prevelik. Ili ste možda nedavno smršavili, a ne želite baš ulagati u potpuno novu garderobu.

Međutim, prije nego što pokušate smanjiti odjeću, važno je razumjeti proces zašto i kako se odjeća smanjuje jer u suprotnom možete slučajno smanjiti svoju omiljenu majicu, uništiti ugodnu teksturu vašeg džempera ili završiti s predmetom koji čudno pristaje.

Vodeća nacionalna stručnjakinja za pranje rublja, Mary Gagliardi, otkrila je sve što se možete znati o tome kako smanjiti odjeću.

Zašto se odjeća skuplja?
Vrsta vlakana
Prema Gagliardi, vrsta vlakana ima veliki utjecaj na potencijalno skupljanje. Vlakna koja lako upijaju vlagu – poput pamuka i vune – sklonija su skupljanju. Sintetika je, s druge strane, hidrofobna i mnogo manje sklona skupljanju.

Napetost
Drugi faktor koji može pridonijeti skupljanju je pod koliko je pređa napeta kada je tkanina tkana ili pletena. “Pređa koja se tijekom izgradnje tkanine čvrsto razvuče smanjit će se u veličini nakon što se smoči, osim ako se ne nanese završna obrada kako bi se to spriječilo”, objašnjava ona.

Nadalje, koliko je napeta tkanina podvrgnuta obradi pridonijet će skupljanju. “Kao i kod pređe, tkanina koja je tijekom proizvodnje držana pod napetošću opustit će se kad se smoči, u procesu poznatom kao opuštajuće skupljanje”, kaže Gagliardi. Kao i kod pređe, tijekom proizvodnje tkanine može se nanijeti završna obrada kako bi se smanjio utjecaj. “Općenito, ako će se odjevni predmet opustiti, većinu ćete vidjeti pri prvom pranju odjeće.”

Kvaliteta odjeće
Što je kvaliteta odjeće veća, manja je vjerojatnost da će se smanjiti. “Posebne završne obrade i proizvodne tehnike koje sprječavaju skupljanje često koriste kvalitetniji proizvođači jer većina ljudi ne želi da im se odjeća skuplja”, ističe Gagliardi. “Žele je moći prati i nositi uvijek iznova i da ona isto izgleda kao kad su je kupili.”

Kako smanjiti odjeću?
Bez obzira na vrstu odjeće – košulje, pamuk, dukserice i hlače/traperice – ili tkaninu, od rajona do 100 posto pamuka, najčešći postupak za potencijalno skupljanje odjeće je pranje u mašini s vrućom vodom i sušenje u stroju.

“Vruća voda i veća toplina sušilice povećat će brzinu skupljanja bilo kojeg predmeta koji nije tretiran kako bi se spriječilo skupljanje”, objašnjava Gagliardi – to je samo jedan od razloga zašto je važno koristiti najbolju temperaturu vode. Međutim, ona ističe da, iako viša temperatura sušilice može smanjiti vašu odjeću, ona također može pridonijeti blijeđenju i može oštetiti površinu tkanine.

Nažalost, kad je u pitanju namjerno skupljanje odjeće, nećete to uvijek uspjeti. Iako ih možete skratiti i smanjiti struk pranjem i sušenjem na vrućim temperaturama, širina hlača možda se neće uopće promijeniti. To je zato što su pređe za punjenje, koje se protežu po širini tkanine, mnogo manje sklone skupljanju nego pređe osnove, koje se protežu dužinom tkanine, objašnjava Gagliardi. “Odjeća se smanjuje po dužini i struku jer se ti komadi obično režu po duljini tkanine”, kaže ona.

KAKO SMANJITI ODJEĆU OD PAMUKA

Pamuk se pere u perilici, a najvjerojatnije će se smanjiti ako ga perete na visokim temperaturama, ali i sušite u sušilici.

“Ipak, ako je predmet kvalitetan i pri proizvodnji se koristio premaz, to će malo ublažiti skupljanje tkanine.“, dodaje.

KAKO SMANJITI TRAPER

Ako želite da vam traperice bolje pristaju, pranje i sušenje na visokim temperaturama će pomoći, no većina se trapera neće smanjiti puno. No postoji jedna iznimka a to je jedan model 501 Levis traperica koje su napravljene upravo kako bi se mogle smanjiti u pranju. Korak u proizvodnji koji bi to obično spriječio je u ovom slučaju isključen, pa će se te traperice uvijek smanjiti.

KAKO SMANJITI POLIESTER

Sintetička vlakna poput poliestera nisu tako podložna promjeni u veličini jer se sintetika ne opušta tako lako kao pamuk. Pranjem u mašini na visokoj temperaturi možete dobiti nešto na duljini, ali nije moguće potpuno smanjiti veličinu odjevnog predmeta.

KAKO SMANJITI VUNU I KAŠMIR

Vuna i kašmir su jako osjetljivi na vodu, no postoji proces felcanja koje prolazi svaka dlaka i koje djeluje kao zaštita za vanjski sloj niti. Pa ako vuna nije prošla ovaj proces, kada se pere u toploj vodi može se jako smanjiti. No nije samo stvar u tome da ćete vestu smanjiti, vlakna će izgledati drugačije i izgubit će sposobnost rastezanja i skupljanja. Najgore što vam se može dogoditi, a događa se često, da predmet smanjite do neprepoznatljivosti.

Izvor: RD

L.B.

Komentari