Vaša bi odjeća u budućnosti mogla biti živi materijal koji se sam popravlja

100
odjeća

Tim sa Sveučilišta Newcastle i Sveučilišta Northumbria u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrio je da tanke niti poput korijena koje se potencijalno mogu koristiti kao biorazgradivi, nosivi materijali koji se također mogu sami popraviti.

U svojim su se ispitivanjima istraživači usredotočili na gljivicu Ganoderma lucidum, koja proizvodi kožu od razgranatih niti poznatih kao hife, koje zajedno tkaju u strukturu zvanu micelij.

Uz malo više rada, krhke kože mogle bi poslužiti kao zamjena za kožu, zadovoljavajući veganske, ekološke i modne ukuse, iako proces njezinog stvaranja također treba ubrzati i povećati prije nego što se može transformirati u jaknu za sljedeću sezonu.

“Rezultati sugeriraju da materijali micelija mogu preživjeti u suhim i oligotrofnim okruženjima, a samoizlječenje je moguće uz minimalnu intervenciju nakon dvodnevnog perioda oporavka”, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Materijali na bazi micelija već se koriste u raznim područjima, od građevinarstva do tekstila. Međutim, proces koji se koristi za proizvodnju ovih materijala nastoji uništiti klamidospore – spore gljivica koje pomažu organizmu da se regenerira.

Novi pristup koji uključuje mješavinu micelija, klamidospora, ugljikohidrata, proteina i drugih hranjivih tvari u tekućini potaknuo je rast kože koja se mogla ukloniti i osušiti. Rezultati su trenutno pretanki i osjetljivi da bi se pretvorili u odjevni predmet, no istraživači su uvjereni da je moguće da bi ga buduće inovacije mogle pretvoriti u čvršću kožu, vjerojatno kombiniranjem slojeva ili plastificiranjem u glicerolu.

Ono što je ključno, proces proizvodnje nije uništio klamidospore, koje su se mogle oživjeti kako bi izrasle svježe hife na pukotinama na koži.

Ispitivanja materijala pokazala su da je doista mogao zamijeniti rupe napravljene u njemu, ako je postavljen u slične uvjete u kojima je rastao. Materijal je bio čvrst kao i prije, iako se još uvijek moglo vidjeti gdje su rupe bile.

Sposobnost ovog regenerativnog micelijskog materijala da zacjeljuje mikro i makro nedostatke otvara zanimljive buduće izglede za jedinstvene primjene proizvoda u zamjenama za kožnu robu kao što su namještaj, automobilska sjedala i modna odjeća”, pišu istraživači.

Tim je također nešto radio s gljivom Pleurotus ostreatus, koja u sebi nema klamidospore. Nije se mogla samoizliječiti na isti način, što pokazuje da su klamidospore dale materijalu sposobnost regeneracije.

Dug je put prije nego što budete nosili odjeću napravljenu od gljiva

Za proces rasta i zacjeljivanja potrebno je, na primjer, nekoliko dana da se dogodi u ovom trenutku, nešto što bi se s vremenom moglo ubrzati.

Međutim, ovo su zanimljiva vremena za ono što istraživači nazivaju projektiranim živim materijalima ili ELM-ovima: zbog živih stanica unutar njih, sposobni su se prilagoditi svojoj okolini i mogu se mijenjati na razne načine.

“Proizvedeni živi materijali koji se u potpunosti sastoje od gljivičnih stanica nude značajan potencijal zbog svojih funkcionalnih svojstava kao što su samosastavljanje, osjetila i samoiscjeljivanje”, pišu istraživači.

Izvor: Science Alert

Komentari