UŽIVO s Festivala u Deauvilleu – filmska elita na francuskoj obali

42. izdanje Deauville Film Festivala

146

Najznačajniji turistički centar galske atlanske obale, s kilometarskim pješčanim plažama, 34 casina i vilama posebne gradnje privlači posjetitelje sa sve četiri strane svijeta. Grad je poznat i po filmskom festivalu čije se 42. izdanje upravo održava u predivnom zdanju Međunarodnog centra, odmah na domak oceana, čuvene plaže a drvenim dokovima i slavnim imenima svjetske sedme umjetnosti, isklesanim na posebnu ogradu.

Festival američkog ali i europskog filma ove godine je okupio poznate zvijezde poput Jamesa Franca, Stanleya Tucci, Michaela Moore, Diane Krüger,Marjane Satrapi, Radua Milhailenaua,Sare Forestier.

festival deauville

Originalni poster ovogodišnjeg 42. izdanja, prema riječima direktora manifestacije Jacquesa Belina nam upućuje optimističnu poruku u ovom uzurpirajućem periodu gdje ljubav, svjetlost i budućnost moraju biti u prvom redu “Modernih vremena”, na dokovima Deauvillea. Glavno natjecanje održava visoku razinu kvalitete sa 14 ostvarenja isto kao i različiti “hommages” Mooreu, Tucciju i Francu ali i mladim nadama svjetske sedme umjetnosti Chloe Grace Moretz i Danielu Radcliffu, prisutnim među oko 150.000 gledatelja i 1.500 akreditiranih novinara, među kojima je i suradnica Teklića.

Osim zvijezda i pomno odabranih cjelovečernjih igranih fikcija posebna pažnja se obraća na program “Dokumentarci ujaka Sama”, među kojima su ove godine značajni nazivi “Žena koja je stvorila Hollywood” sestara Kuperberg, posvećen prvoj redateljici američkog filmskog jezgra, porijeklom Francuskinji koja je snimila prvi film na svijetu, Alici Guy Blanché. Napokon je publika saznala da ta čast pripada, najprije, ljepšem spolu!žena koja je stvorila hollywood

Senzaciju je izazvao i dokumentarac Fentona Baileya i Randyja Balto “Mapplethorpe: “Pogledaj slike”, posvećen fotografu Robertu Mapplethorpeu koji je pomogao ovoj posebnoj disciplini pronaći pravo mjesto u suvremenoj umjetnosti. Sally Sussman je analizirala pa snimila nevjerojatnu, istinitu priču Billyja Hayesa koji je 1975. pobjegao iz turskog zatvora i po čijem je sadržaju tri godine kasnije Alain Parker predstavio igrano ostvarenje “Midnight Express” u Cannesu, postalo kultnim naslijeđem planetarne pop kulture. Neizbježni Michael Moore je novi dokumentarni film posvetio socijalnim dostignućima planete pa je čak bio u Ljubljani snimiti besplatno Sveučiliste koje ima nastavu na engleskom jeziku i sve više privlači američke studente.

U filmu nazvanom “Where to Invade Next” vidi se i cijela slovenska vlada u posebnom, Mooreovom stilu. Program Deauville 7 posvećen je nadarenim redateljima TV serijala i feljtona poput Stevena Zailliana i Richarda Price, autorima “The Night of”. Manifestacija organizira i Dan producenata i pored glavnih priznanja žirija Festivala pod predsjedništvom Frédérica Mitterranda kao i žirija Otkrića na čijem je čelu novinarka Audrey Pulvar, dodjeljuje Nagradu publike, priznaje Ornano-Valenti, pa književnu nagradu Lucien Barrière.

Otkrili smo da je kostimografkinja ostvarenja “Wiener dog”, filma Todda Solondza u glavnom natjecateljskom programu, bosansko-hercegovačka umjetnica iz New Yorka, Amela Bakšić koja je izradila i kostime oko stotinu poznatih američkih filmskih ekipa.

Džana Mujadžić

FOto: Festival du Cinema Americain de Deauville, Olivier Vigerie

Komentari