Upoznajte RunEurope: trče i zabavljaju se po Europi, sve s dobrim motivom

387
RunEurope @ Marrakesh

Prije nešto manje od godinu dana, razmišljajući kako da 2016. učine nezaboravnom, dva su mlada Britanca došli na izvanrednu ideju: u 12 će mjeseci istrčati 12 polumaratona, proputovati Europu, zabaviti se i pritom napraviti nešto dobro. Rečeno – učinjeno! Cameron Lund i Jason Stevens već nekoliko mjeseci ostvaruju svoju inicijativu RunEurope, trče i pozivaju druge trkače da im se pridruže u toj avanturi.

Nakon što su istrčali polumaratone u Marrakeshu, Barceloni, Parizu i Budimpešti, Cameron i Jason dolaze u Dubrovnik, gdje se 1. svibnja, u sklopu dvodnevne manifestacije Du Motion – Runners’ Days Dubrovnik, održava međunarodni polumaraton. Nakon Dubrovnika, put ih vodi na škotski otok Skye, te potom redom u Davos, Dublin, Oslo, Amsterdam, Palermo i Lisabon.

RunEurope @ Marrakesh
RunEurope @ Marrakesh

“Peta etapa putovanja dovela nas je pred izbor: Riga, Gothenburg, Prag ili Dubrovnik? Nismo se dvoumili ni trena! Dubrovnik nas je odmah privukao zapanjujućim krajolikom, izvrsnom klimom i bogatom poviješću. Pozivamo sve trkače željne avanture da nam se pridruže!”

Osim što istražuju druge zemlje i kulture, skupljaju donacije za dobrotvornu organizaciju Alzheimer Society UK, čija je misija ulaganje u istraživanje bolesti koja diljem svijeta pogađa gotovo 50 milijuna ljudi. Iako odnosi gotovo jednak broj života kao i rak, a spada među najskuplje u smislu njege bolesnika, za istraživanje Alzheimerove bolesti izdvaja se tek desetina onog što se ulaže u istraživanje raka. I Cameronova baka je među pogođenima ovom teškom bolešću, stoga mu je nastojanje spomenute organizacije itekako blisko srcu.

RunEurope @ Barcelona
RunEurope @ Barcelona

Kako bi saznali nešto više o svemu, porazgovarali smo s njima uoči dolaska u Hrvatsku, točnije Dubrovnik.

Kako ste došli na ideju o trčanju na 12 polumaratona u 12 mjeseci? Pročitao sam negdje kako vam je to palo na pamet na glazbenom festivalu?

Točno, bilo smo na fantastičnom festivalu Citadel u londonskom Victoria parku. Prije nego li su počeli nastupati naši omiljeni bendovi, uzeli smo nešto na pojesti i popiti, sjeli i upijali atmosferu na suncu. Počeli smo nabacivati neke planove za budućnost i razmišljati kako 2016. učiniti godinom za pamćenje, a prva ideja koja je Jasonu pala na pamet bilo je upravo trčanje 12 polumaratona diljem Europe. Nismo uopće oklijevali, isti smo se tjedan počeli pripremati logistički. Hoće li biti skupo? Da. Hoćemo li tako potrošiti sve dane godišnjeg odmora? Da. Hoćemo li morati jako puno trenirati? Da. Pa što onda, ajmo to napravit!

Jeste li trčali i prije ove inicijative RunEurope?

Tijekom 2015. smo trčali 5-kilometarske utrke svako toliko u lokalnom Park Runu, ali ništa veliko. Prvi polumaraton smo istrčali početkom 2016. na planinskom gorju Wicklow u Irskoj, što je bilo zapanjujuće teško (Cameron je još uvijek psihički izmučen tim iskustvom!) i onda jedan u Londonu dva mjeseca kasnije. Ove dvije utrke su nam pružile inspiraciju za RunEurope nakon uživanja u atmosferi i osjećaju postizanja cilja za koji si tako teško radio. Prošlog rujna smo otišli na jedan polumaraton u Stockholmu kao test za putovanja ove godine. To je to, nemamo puno prethodnog trkačkog iskustva, ali dovoljno da se dovedemo u pristojnu formu.

RunEurope u Barceloni i Parizu
RunEurope u Barceloni i Parizu

Kako ste saznali za Dubrovački polumaraton? Jeste li prije već bili u Hrvatskoj?

Razmotrili smo različite destinacije s polumaratonima za taj mjesec i Hrvatska se činila kao jedini izbor. Nijedan od nas nije prije bio tamo i čim smo bacili oko na službenu stranicu, odluka je pala. Živeći u Londonu, većinu vremena provodimo žudeći za toplim vremenom i bistrim Mediteranskim morem. Samo bacite jedan pogled na boju londonske Temze i sve će vam biti jasno!

Postoji li nešto što posebno želite vidjeti, neka lokacija koju želite posjetiti dok ste u Dubrovniku?

Nismo još puno istraživali, no dok ne budemo trčali, naći ćete nas negdje na zidinama ili u posjeti nekom od kafića u Starom gradu (pijemo naravno nakon utrke!). Kupanje također ne bi škodilo. Voljeli bi vidjeti što više možemo u to malo vremena koliko ćemo biti u gradu.

Kako se drugi trkači mogu pridružiti ili pomoći vašoj inicijativi?

Postoji puno načina kako biti dio RunEurope. Ono što je najvažnije, nije sve u trčanju. Vrlo smo sretni što nam se putem pridružuje obitelj i puno prijatelja, pomažući inicijativu i uživajući u putovanjima. Oni koji si to ne mogu priuštiti ili im nije do putovanja, mogu pripomoći skupljanjem sredstava za Društvo za Alzheimerovu bolest. Donacija, pa čak i ‘like’ na Facebooku pomažu u skupljanju sredstava i širenje svijesti o bolesti. Naravno, ukoliko ste trkač, javite se i prijavite za neku od utrka. Dijelimo naš plan leta i raspored svakog putovanja sa svima koji to žele i spremni smo se zabavljati sa svima koji su voljni pridružiti se.

RunEurope u Parizu
RunEurope u Parizu

Možete li podijeliti kakvu anegdotu s dosadašnjeg dijela ove avanture?

Ima ih pregršt, no ona koja prva pada na pamet bila je posjet Hammamu u Marrakeshu. Radi se u suštini o kupalištu gdje vas pere netko od ljudi koji tamo rade. Recimo da to nije tipični britanski običaj, pa je bilo prilično čudno kad su nas masirali i izribali. Čovjek koji nas je prao uz to ima naviku rastezati klijente kako bi to radio fizioterapeut i kod svakog istezanja poprilično jako pljesnuti po boku! Kao što rekoh, prilično čudno, no kasnije smo se stvarno osjećali čisto.

Nedavno smo se vratili iz Budimpešte. Tamo smo bili otišli u noćni klub s ljudima koje smo prošle godine upoznali u Kopenhagenu. Mislili smo da klub ima samo jednu prostoriju, no kako je večer išla, otkrili smo vrata za drugu prostoriju. A onda smo otkrili još jednu, pa još jednu, pa još… Na kraju je ispalo da klub ima 26 velikih prostorija, a mi smo većinu vremena proveli u jednoj manjoj, u kojoj glazba čak i nije bila nešto. E, onda smo se fino napili i smijali svemu!

RunEurope u Budimpešti
RunEurope u Budimpešti

RunEurope inicijativu možete pratiti putem Facebooka, Twittera i Instagrama, a možete ih i podržati u skupljanju donacija na platformi JustGiving. Organizaciju sponzorira SeatPlan.com.

Bruno Župan

Komentari