Umjetnost od knjige

635

A da čitanje nije jedina aktivnost koju je moguće raditi s knjigama dokazuje i sve veći broj umjetnika i entuzijasta koji stare i istrošene knjige pretvaraju u fascinantna umjetnička djela.
Zašto bi stare knjige morale skupljati prašinu u nekakvim zakutcima knjižnica ili još gore da se koriste za popunu rupa na gradilištima (i to se događa)? Umjetnici koji rade s knjigama, bez obzira koriste li ih kao isključivi medij ili ih kombiniraju s nečim drugim, bez obzira da li ih lijepe, savijaju, sastavljaju, rastavljaju ili transformiraju na bilo koji drugi način i pretvaraju ih u djela koja često nadilaze smisao onoga što u njima piše, spašavajući ih tako od propasti.

Jill Sylvia pedantno izrezuje prazna polja iz računovodstvenih knjiga, dobivajući tako geometrijske kosture koje koristi za konstrukciju čudesnih replika američkih monumentalnih građevina. Za razliku od prethodne, Julia Feld je autorica koja u svom radu najviše cijeni knjige o anatomiji, flori i fauni pa čak i tehničke priručnike svoja djela kreira tako da „skida“ dijelove stranica i ostavlja slojevite kreacije nalik kolažima, i često ih ostavlja unutar korica (isto izrezbarenih) tako da nalikuju malim kutijicama. Jedna od najzanimljivijih je sigurno velika Grayeva Anatomija. Umjetnika poput njih ima još mnogo, i svojim radovima uljepšavaju mnoge svjetske galerije moderne umjetnosti. Jednu takvu pripremili smo za vas i na vašem najdražem portalu.

[nggallery id=52]

Ivana Babić

Komentari