U noći sa subote 29. listopada, na nedjelju 30.listopada, završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem jednog sata unatrag.

Međutim, u znanstvenim krugovima i široj javnosti već dugo traju sve glasnije rasprave oko pozitivnih i negativnih aspekata te ukinuća ljetnog i zimskog računanja vremena.

Po uzoru na Rusiju i Tursku, koje su usvojile zakon o ne pomicanju kazaljki na satu, odnosno, odbacivanju tradicionalnog računanja vremena i dugoročnom prelasku na jedan model, Europska Unija razmišlja o provedbi istog.

Ured europarlamentarca Davora Škrleca proveo je od 12. do 19. listopada 2016. godine online anketno istraživanje na temu treba li takvu praksu zadržati ili ukinuti u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja koji su provedeni na uzorku od preko 1500 ispitanika pokazuju kako se čak 85% građana izjasnilo kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena u Hrvatskoj.

Razlozi ukidanja su brojni, od zdravstvenih problema ljudi i životinja, problemima u prometu, neučinkovitosti  pri izvršavanju svakodnevnih obaveza, poremećajima bioritma, raznih neugodnosti kao posljedica pomicanja sata…

Pomicanje kazaljke na satu prvi puta dogodilo se u proljeće 1916., i to na području tadašnje Austro-Ugarske, što znači da je i upravo na prostoru Hrvatske provedena prva korekcija vremena prema godišnjem dobu. Razlog tom eksperimentu leži u usklađivanju razdoblja dnevnog svjetla s uobičajenim dnevnim rasporedom čovjeka. Također, očekivalo se da će biti ušteđena znatna količina energije potrebne za rasvjetu. Model pomicanja kazaljki na satu s vremenom je prihvatila cijela Europa i Sjeverna Amerika.Novija znanstvena istraživanja pokazuju suprotno, kako zapravo ljetno računanje vremena ne štedi energiju.

S obzirom na to da je praksa pomicanja kazaljki duboko ukorijenjena u europskoj tradiciji, ne očekuje se skorašnji preobrat na ovaj svojevrsni trend u svijetu.

U četvrtak, 27.listopada, o štetama i koristima pomicanja sata će na sjednici u Strasbourgu raspravljati zastupnici u Europarlamentu.