Transrodna žena postala je Miss Nevade i sada ulazi u natjecanje za Miss SAD-a 2021!

42
Izvor: Instagram Kataluna Enriquez

Transrodna žena pobijedila je na Miss Nevade u SAD-u, što znači da će biti prva transrodna natjecateljica na natjecanju za Miss SAD-a koje će se održati u studenom ove godine. 27-godišnja Kataluna Enriquez okrunjena je u nedjelju u Las Vegasu. Nijedna druga transrodna osoba ranije nije pobijedila na Miss Miss Nevade u SAD-u.

Filipinoamerikanka rekla je da je to pobjeda za nju i pobjeda za sve transrodne osobe: “Ogromna hvala svima koji su me podržavali od prvog dana. Moja zajednica, uvijek mi je u srcu. Moja pobjeda je naša pobjeda. Upravo smo ušli u povijest. Sretan ponos.”

Kasnije je razgovarala s novinarima i rekla da je čvrsto vjerovala u inkluzivnost i različitost, pozivajući se kako na svoj transrodni status tako i na svoju rasnu pripadnost: “Jedna stvar koja mi je važna je inkluzivnost, raznolikost i zastupljenost. To je nešto što nisam imala u odrastanju, a što mi još uvijek nedostaje u današnjem svijetu. Danas sam ponosna transrodna žena. Osobno sam naučila da me moje razlike ne čine manjom, već me čine većom.”

Ako bi Kataluna pobijedila na Miss SAD-a, postala bi tek druga transrodna osoba u povijesti koja je ušla na izbor za Miss Universe. Transrodna žena bila je španjolska sudionica Miss Universe 2018. godine.

Miss Trans Global 2020, Mela Habijan, čestitala je Kataluni na pobjedi, rekavši: “Naša trans pinay sestra, Kataluna Enriquez, danas je ušla u povijest! Pobijedila je na Miss Nevade 2021. Bit će prva trans žena koja će se natjecati na izboru za Miss SAD-a! Yaaaaassss!” Iako neki vjeruju da je napredak prihvaćen u svijet natjecanja ljepote, drugi su kritizirali činjenicu da natjecanja uopće postoje, nazivajući ih ponižavajućim što su se toliko snažno fokusirali na izgled žene i iznijeli takvu ideju na šire društvo.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari