Da je hrvatska obala pravi raj za domaće i mamac za inozemne turiste, to je već odavno poznato, a glas o ljepoti hrvatskih otoka pronio se sve do uglednog britanskog časopisa TheTelegraph koji je potražio 15 hrvatskih otoka za 15 tipova turista, te korisne informacije objavio u slijedećem članku:  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/croatia/galleries/best-croatian-islands/ .

Donosimo prema Telgraphu, 5 najzanimljivijih:

  1. Najbolji noćni život: Hvar

Vjerojatno nije iznenađenje da Hvar slovi za otok sa najboljim noćnim životom. Grad Hvar i obližnji Pakleni otoci na vrhuncu sezone žive i danju i noću. Poznati su po brojnim beach barovima i mondenim (ali i skupim) restoranima, koje svako ljeto pohode brojne svjetski poznate zvijezde.

#hvar #croatia

A post shared by Anthony Doherty (@1dotto) on

  1. Najbogatija povijest: Krk

Otok Krk, prema Telegraphu, savršena je destinacija za odmor svih ljubitelja povijesti. Po svojoj prošlosti posebno je zanimljivo mjesto Baška sa svojom Bašćanskom pločom, jednim od najranijih spomenika hrvatskog jezika koji izvire iz 11. i 12. stoljeća. Osim Baške, preporučen je posjet katedrali i frankopanskoj utvrdi u gradu Krku, te samostanu na otočiću Košljunu, u blizini mjesta Punat.

  1. Najbolje plaže: Rab

Iako su mišljenja o tome koje su najbolje plaže naših otoka vrlo različita, prema TheTelegraphu, čast da slovi otokom sa najljepšim plažama pripada otoku Rabu. Navode da je većina hrvatskih plaža stjenovito ili šljunčano, dok se otok Rab može pohvaliti sa pješčanim plažama. Najpoznatija takva plaža na Rabu je Rajska plaža, a njezino ime daje njezin najbolji opis.

  1. Najbolja destinacija za eko ratnike: Kornati

Oko 150 otoka i otočića poznatih pod imenom Kornati, jedna su od omiljenih destinacija jedriličara jer pružaju bezbroj puteva i mogućnosti za istraživanje. Veći dio otoka je zaštićen kao nacionalni park  gdje gradnja novih objekata nije dozvoljena, dok postojeće kućice posebno privlače ljubitelje robinzonskog turizma.

  1. Najbolji festivali: Pag

Pag je po noćnom životu snažna konkurencija otoku Hvaru, a zabave na ovom otoku su u daleko većem formatu nago na Hvaru, a obično se odvijaju u klubovima na otvorenome ili brojnim festivalima, po kojima je posebno poznata čuvena plaža Zrće. Kao i dosadašnjih godina, i ovo ljeto će Zrćeugostitipoznati Hideout festival, a koji iz godine u godinu na Pag privuče mnoštvo mlađe populacije iz čitave Europe.

Među ostalim hrvatskim otocima, TheTelegraph ističe Mljet kao otok sa najljepšom prirodom,  Cres –otok izletničkog turizma, Brač – otok vodenih sportova, Korčulu – otok najboljeg vina, Vis – otok najbolje hrane, Lošinj – otok za obiteljski turizam, Elafite – otok najpogodniji za bijeg iz Dubrovnika, Dugi otok – otok znamenit po miru i tišini, Krapanj – otok gdje ronioci mogu pronaći svoj raj, te Lastovo – otok ljubitelja alternative.