Svjetsko kviz prvenstvo prvi put u Hrvatskoj

195

test

Svjetsko kviz prvenstvo pojedinačno je kviz natjecanje koje od 2003. godine provodi Međunarodni kviz savez, krovna svjetska kviz organizacija sa sjedištem u Londonu.

Od 2004. godine to se natjecanje održava u više država simultano na isti dan s istim pitanjima. Broj država organizatorica kao i ukupan broj igrača svake godine raste, a 2014. prva je godina kad se u natjecanje uključila i Hrvatska.

FORMAT NATJECANJA

Natjecanje je individualnog tipa, dakle natječu je igrači, a ne timovi. Ukupno 240 pitanja podijeljeno je na 8 tematskih cjelina po 30 pitanja. Svaka tema na svojem je listu papira, a cjeline su sljedeće:

•Kultura (arhitektura, slikarstvo, filozofija, mitologija)
•Lifestyle (moda, dizajn, zdravlje, hrana i piće, proizvodi i brendovi, turizam)
•Mediji (film, književnost, strip, jezici)
•Povijest (od antike do danas: civilizacije, slavni ljudi)
•Sport (zimski, ljetni, ekipni, pojedinačni)
•Svijet (geografija, izumi, tehnologija, transport)
•Zabava (suvremena glazba, klasična glazba, balet, opera, radio, televizija)
•Znanost (matematika, fizika, kemija, biologija, društvene znanosti)

Vrijeme rješavanja je 120 minuta podijeljenih u dva kruga po 60 minuta s pauzom između. U prvom krugu rješavaju se četiri teme, a onda i u drugom četiri, a koje teme će biti u kojem krugu, određuje ždrijeb IQA-a.

Nakon prvog kruga rješavanja kreće ispravljanje prvog kruga. Igrač sa suigračem zamjenjuje obrasce i ispravlja njegovo. Nakon drugog kruga postupak je identičan, osim što se za obrasce ne smiju zamijeniti isti igrači kao nakon prvog kruga.

svjetsko kviz prvenstvo

Bodovanje je klasično: jedno pitanje = jedan bod. Najslabije riješena tematska cjelina ne boduje se, što znači da je ukupno moguće ostvariti 210 bodova. Najslabije riješena tematska cjelina uzima se u ozbir kod bodovnog izjednačenja natjecatelja.

PRIJAVA
Prijava za natjecanje se obavlja isključivo kroz obrazac na službenoj stranici organizatora, Hrvatskog Kviz Saveza.

Pitanja sastavlja sedmeročlani međunarodni odbor Međunarodnog kviz saveza (IQA). Pitanja nisu anglocentrična, niti favoriziraju bilo koju naciju. Ravnomjerno su zastupljena, uvažavajući sva geografska područja i kulture. Svake godine članovi odbora sastave oko 2500 pitanja i od njih međusobnim glasovanjem odaberu 240 koja će se naći na natjecanju. Pitanja su tekstualna, uz neka dolazi i fotografija i uglavnom nisu u “blic formi”. Sva pitanja prevedena su na službeni jezik države domaćina natjecanja.

Što se težine tiče, pitanja ima svakakvih: od nekih najbanalnijih koja se provlače kroz puno TV i pub kvizova, pa do nekih opskurnih trivijalnosti koje se vrlo rijetko viđaju čak i na težim izdanjima pub kvizova.

Komentari