Svjetska premijera filma o jugoslavenskom svemirskom programu u New Yorku

Manjinska hrvatska koprodukcija Houston, imamo problem! uvrštena je u službenu selekciju Viewpoints 15. izdanja Filmskog festivala Tribeca gdje će imati svoju svjetsku premijeru.

107

Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!) je igrano-dokumentarni film nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara.

Riječ je o debitantskom dugometražnom filmu mladog slovenskog redatelja Žige Virca, koji istražuje mit o tajnom multi-milijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih. Virc se kroz obilje arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenski filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: “Što je zapravo istina?”

Scenarij filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Film je nastao uz potporu Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Europe, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. Houston, imamo problem! prva je HBO koprodukcija u Adria regiji, dok je distributer filma 2i Film.

Tribeca je jedna od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 2002. godine osnovao Robert De Niro s partnerima, a 15. izdanje festivala održava se u New Yorku od 13. do 24. travnja.

Festivalski program Viewpoints postoji od 2011. godine i donosi filmove s jakim redateljskim vizijama te prezentira podzastupljene perspektive i stilove. Ovogodišnja selekcija donosi 25 naslova, od kojih 11 dokumentarnih te 14 igranih filmova iz 15 zemalja svijeta. Na 15. izdanju Tribece bit će prikazan ukupno 101 od 6.626 prijavljenih filmova, iz 32 zemlje svijeta. Ostatak programa bit će objavljen 8. ožujka, a više informacija potražite na službenoj stranici.

Komentari