Stižu topli dani: uz bicikle u gradovima sve popularniji romobili

39

Dolaskom toplih dana stari se bicikli izvlače iz podruma, a s njima i slično prijevozno sredstvo, koje ne zagađuju prirodu i pruža dobru tjelovježbu. Riječ je o romobilu, koji se najčešće povezuje s djecom, kojoj služi za igru. No postoje i romobili za odrasle, koji mogu biti električni ili obični, bez motora.

Romobil može biti gradsko prijevozno sredstvo jednako korisno kao i bicikl. To znači da ga možemo koristiti za dulje staze te ima mjesta za utovar vrećica s dućana. Romobili za odrasle dovoljno su čvrsti, a istodobno i lagani ako se trebaju sklopiti i nositi na ramenu. Tako se mogu unositi i u trgovinu, u čemu romobil ima prednost pred biciklom, kojeg je potrebno vezati ispred objekta.

Nešto teži su električni romobili zbog ugrađenog motora. Zbog toga su i skuplji od običnih romobila koji zahtijevaju rad nogom. Ipak, električni romobili ne zahtijevaju dobru kondiciju jer nas njegov motorni pogon vuče. No baterija se uslijed čestog korištenja brzo istroši.

Prilikom vožnje romobila bez motora zatežu se mišići stražnjice i jačaju bedreni i donji leđni mišići. Uz to je vožnja romobilom dobra aerobna vježba. Stoga je sunčano vrijeme idealno za vožnju tim „zdravim“ prijevoznim sredstvom. No tijekom kišnog razdoblja treba izbjegavati vožnju jer nas mokri pločnici dovode u opasnost od pada prilikom kočenja.

Komentari