Skulptura Janka Polića Kamova u Barceloni!

558


Skulptura Janka Polića Kamova, rad poznatog riječkog kipara akademika Zvonimira Kamenara koja krasi Titov most kod Kontinentala bit će, kao novi projekt suradnje između Grada Rijeke i Grada Barcelone, na jesen postavljena u vrtu bolnice Sant Pau u Barceloni.

Nakon što su, na inicijativu riječkog gradonačelnika, u nekoliko navrata vođeni razgovori s predstavnicima Grada Barcelone o odavanju počasti ovom velikom hrvatskom književniku koji je u dobi od samo 24 godine preminuo upravo u Barceloni, u bolnici Santa Cruz, ove godine s gradonačelnikom Barcelone Xavierom Triasom postignut je dogovor da se Janku Poliću Kamovu postavi spomenik istovjetan onome postavljenom na mostu ispred hotela Kontinental u Rijeci, a izradit će je kipar akademik Zvonko Kamenar, autor izvorne skulpture Kamova.

U zgradi nekadašnje bolnice Santa Creu u kojoj je Kamov preminuo danas se nalazi Nacionalna knjižnica Katalonije, pa iz tog razloga skulptura neće biti postavljena tamo, već je za postav skulpture dogovorena izuzetno atraktivna lokacija u vrtu bolnice Sant Pau u Barceloni.

Riječ je o zgradi koja je nakon zatvaranja bolnice u kojoj je Kamov umro nastavila raditi na drugoj lokaciji pod istim imenom. Zgrada je pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik kulture, a Kamenarova ambijentalna skulptura bit će postavljena među šetače, naslonjena na ogradu isto kao i u Rijeci.

Grad Rijeka

Komentari