Ski look na asfaltu dnevna

312

Uvijek me iznenadi ta skoro pa neprimjetna promjena u mišljenju oko određenih odjevnih predmeta. Utjecaj modnih magazina, urednika i kreatora skoro preko noći uspije nam promijeniti stanje svijesti i odjevni predmeti koji su nam do samo prije neki dan bili na «ja to nikada ne bih stavila na sebe!» listi, hitro se presele na listu «ovo moram imati!». I dok na pitanje kako se to točno dogodi, nema konkretnog odgovora, ostaje činjenica da se i ove sezone dogodilo upravo tako nešto. Jedan od većih trendova ove sezone je odjeća od pletiva i obuća koja podsjeća na planinarske gojzerice. Nešto što bi donedavno čuvali isključivo za modnu izolaciju snijegom zatrpanih planina, skijaških staza i drvenih kolibica skrivenih od pogleda, sada sve trendseterice nose na gradskim špicama, u izlascima ili čak i na radnim mjestima. Trend skijaške odjeće na gradskim ulicama započeli su Dolce i Gabbana koji su u svojoj kolekciji za ovu zimu uvrstili i mini haljinice od pletiva (za neki apres ski party), uski pleteni kombinezon (ne toliko praktičan za spuštanje sa snježnih padina, ali idealan za prešetavanje po mondenim skijalištima), i krznene čizme koje izgledaju kao dobre stare buce za snijeg!

Upravo bi možda u obući mogli potražiti začetke ovog ski-street trenda. Sada već legendarne UGGsice mnoge podsjećaju upravo na skijašku obuću, a kreatori su se potrudili da raznim varijacijama na temu i ove sezone trend održe svježim. Osim obuće još jedan izdanak trenda sa skijaških staza su i skafanderi punjeni perjem koji nikada nisu izgledali bolje i poželjnije. Stegnuti remenima u struku izgubili su sve svoje negativne strane kao nezgrapnost i neženstvenost, a zadržali pozitivnu ugodnost i toplinu, koja nam kada temperature zraka padnu ispod ništice, ipak znače puno više od trendovskog izgleda. No, dolaskom novog trenda ove sezone, ne morate se odreći niti jednog niti drugog. Kombinacija tajica, velikog krupno pletenog pulovera i toplih buca na nogama postajednevna uniforma za mnoge djevojke i žene. Toplo i ugodno, nekada rezervirano isključivo za puno više nadmorske visine od ovih naših gradskih, sada možemo susresti svugdje oko nas. A onda kada se napokon i nađete na tim toliko priželjkivanim bijelim planinskim obroncima, nećete morati puno mijenjati svoj modni izričaj od onog svakodnevnog. Ski kombinezoni zadnjih sezona su uski i vrlo chic, a ski jakne strukirane, s velikim kapuljačama ukrašene pravim ili umjetnim krznom koje slobodno možete nositi i na povratku u grad. I dok je nježnijem spolu uvijek mnogo lakše prigrliti nove trendove, pa tako i ovaj gdje je pletivo hit materijala sezone, a odjeća inspirirana ski opremom vrlo poželjna, muškarci uvijek teže prihvaćaju modne novosti. No nije im za zamjeriti, godinama smo ih, naime, uvjeravale kako su pleteni puloveri s motivima jelena ili snježnih pahulja nepoželjan odjevni predmet koji se ne može tolerirati niti na božićnom ručku kod obitelji. I taman kada smo ih na to priviknule, na scenu stupa ženska promijenjena svijest i omraženi puloveri postaju najpoželjniji blagdanski poklon.

Možda je upravo i to jedan od načina kako ćete svoju snažniju polovicu uvjeriti u ponovnu modernost pletiva. Poklonite mu upravo takav neki it-komad ispod božićnog drvca, i neće vam smjeti proturječiti. A ako ste upravo vi jedan od pripadnika snažnijeg roda, i čitate ovaj tekst, znači da vas trendovi zanimaju, pa znajte, ništa vam ove sezone neće lakše osigurati epitet modnog znalca, nego poneki odjevni predmet koji neodoljivo podsjeća na atmosferu planinske kućice, kamina i vatrice u njemu… Djevojke će vjerujte znati to prepoznati, i cijeniti…

Nina Goleš

Komentari