Rovinjski Eko Muzej Batana pod zaštitom UNESCO-a

Jedinstveni čamac

397

Za vrijeme održavanja nedavne, 11. sjednice Unescovog međunarodnog Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Adis Abebi, članovi Konvencije iz 24 zemlje su odlučili da se i rovinjska brodica Batana, koja posjeduje i svoj muzej, uvrsti u listu svjetskog naslijeđa. Komitet djeluje s ciljem očuvanja tradicija i oralnih naslijeđa, umjetnosti i predstavljanja običaja, rituala ili svečanosti, isto kao i obrtničkih znanja.

Prije tri dana su odlučena četiri ulaska u Registar zaštite, koji trenutno posjeduje 16 programa. Pored bugarskog Festivala folklora iz Koprivstice, norveškog broda Oselvar koji konstrukcijom očarava i zbunjuje suvremene graditelje koji su odlučili primjeniti stari način gradnje na moderna plovila, mađarskog tradicionalnog glazbenog izražavanja, rovinjska Batana koja odolijeva vremenu i promjenama, shvaćena je kao primjer “žive umjetnosti”!rovinj batana

Komitet je također razmatrao opstanak nematerijalnog, kulturnog naslijeđa planete u urgentnim okolnostima, uvjetovanog oružanim konfliktima ili prirodnim katastrofama.

Analizirana je i uloga zajedničkih običaja i slavlja u pronalaženju načina povjerenja i oproštaja zaraćenih grupa ili naroda.

Predloženo je da 24 članice Konvencije “osiguraju i garatiraju zajednicama, grupama i pojedincima poseban položaj i pažnju, jednako kao i nasilno raseljenim osobama pristup instrumentima, umjetničkim vrijednostima, kulturnim spomenicima i prostorima isto kao i prirodnim”. Tu se posebno ubrajaju mjesta memorije i sjećanja, neophodna za izražavanje i opstanak nematerijalnog naslijeđa svijeta.

Džana Mujadžić

Komentari