Radio emisija Baltazar u nedjelju slavi svoje 200. izdanje

302

emisija baltazar

Prvi je Baltazar emitiran 20. rujna 2009. godine, a tema mu je bila baš radijska.

“Prva emisija bila je što je eter, jer radijski eter ima ime po tom jednom pojmu, Aristotelovom petom elementu i jednom kasnije vrlo važnom konceptu fizike 19. stoljeća kojega je Einsteinova teorija relativnosti zapravo srušila, stavila ad-acta. Tema je druge emisije bila zlatni rez jer Baltazar osmišljava riječka Udruga zlatni rez. Stota emisija je prigodno bila o broju sto, a tema za dvjestotu je pedeseta godišnjica studija matematike i fizike u Rijeci. Nakon medicine to je najstariji četverogodišnji studij u Rijeci.”, otkrila nam je Rajka Jurdana koja je uređivala emisije.

Autorica emisija bilo je nekoliko, ovisno o znanstvenom području kojem je pripadala tema. Za matematiku je bila zadužena dr. sc. Sanja Rukavina, za teme iz biologije dipl. ing. Milvana Arko Pijevac i dr. sc. Željka Modrić Surina, a fiziku su nam predavale mr. sc. Branka Milotić, dr. sc. Marta Žuvić Butorac i dr. sc. Rajka Jurdana Šepić.

U pet godina Baltazar je imao i troje autora u gostima – bili su to dr. sc. Gordana Žauhar i dr. sc. Petar Pervan iz područja fizike te dr. sc. Mladenka Malenica Staver s temama iz kemije.

Baltazarom se želi popularizirati prirodne znanosti i matematiku, zato je svaki tekst emisije prolazio provjeru razumljivosti – koliko će emisija biti razumljiva slušateljima koji nisu prirodoznanstvenici ili matematičari. Tu je provjeru, koju ekipa emisije popularno zove peglanje, predano obavljala prof. dr. Jasminka Ledić.

I tako se, temom po temom, stiglo do 200. emisije koja će se emitirati u nedjelju 23. ožujka, a bit će posvećena 50. godišnjici studija matematike i fizike u Rijeci. Nas je zanimalo i jesu li na početku očekivali da će emisija doživjeti tako visok broj.

“Pa nismo mislili nikad na dostizanje brojeva, pa tako nismo mislili ni da će ih biti ni 100, a kamoli 200. Brojevi u smislu količina nas ne fasciniraju, više je to težnja da se napravi neka fora emisija, kvalitetna, što zanimljivija, neka emisija “wow to nisam znao”, pa tako smo i mi svašta istraživale i učile i naučile radeći Baltazar od 2009. godine”, dodaje gospođa Jurdana.

U pet godina stvaranja Baltazara, Radio Rijeka i udruga Zlatni rez producirali su devet CD-ova sa snimkama emisija, a po jedan primjerak od svakog izdanja darovali smo svim osnovnim školama u Primorsko-goranskoj županiji. Sljedeće godine izaći će još jedan CD, a za 35 kuna sva se dosadašnja izdanja mogu naručiti na adresi zlatnirez@zlatnirez.hr.

Budući da je ponavljanje majka znanja, svih dvije stotine emisija će krenuti ispočetka, već od 30. ožujka, u uobičajenom Baltazarovu terminu – nedjeljom u 9:30.

Izvor: Radio Rijeka

Komentari