Publikacija ‘Jedi kao ja’ za zdravlje naše djece

227

unnamed

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke ravnateljima riječkih osnovnih škola i njihovim suradnicima predstavljena nova edukativno- promotivna brošura pod nazivom ‘Jedi kao ja’. ‘Grad Rijeka ovom publikacijom nastoji zadovoljiti potrebe današnjeg vremena i uvijek ćemo poticati ovakve inicijative’, uvodno je komentirao zamjenik gradonačelnika Rijeke, Miroslav Matešić, te pritom čestitao autorima publikacije.

‘Debljina je bolest’

Uvodnom prezentacijom svoj je rad predstavio i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof.dr.sc. Davor Štimac te ustvrdio kako danas govorimo o epidemiji debljie, jer je u ovom trenutku oko 700 milijuna ljudi na svijetu pretilo. Tijekom predavanja Štimac je iznio niz zabrinjavajućih činjenica, a jedna od njih je i podatak od 20 posto pretilih u Hrvatskoj, dok je taj prosjek u SAD- u 30%. ‘Velika Britanija je najdeblja zemlja Europe, gdje je četvrtina odraslih pretilo, a mi kao država spadamo u deblje nacije Europe’.

Prisutnima se obratila i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat, te kazala kako ‘postoje problemi koji se prevencijom mogu riješiti, a mi kao Grad, ovime želimo pomoći’.

Priručnik za roditelje

Cilj brošure je ukazati na važnost pravilne prehrane u osnovnoškolskoj dobi i uspostavljanje partnerstva s osnovnim školama u promociji ponašanja koja koriste zdravlju djece. Brošura je tiskana u 8.500 primjeraka, za roditelja svakog riječkog osnovnoškolca po primjerak.

Lana Klobas

Komentari