Prvi put nagrada Luka Ritz dodijeljena učeničkom domu – za promicanje tolerancije i škole bez nasilja nagrađen dom”Podmurvice”

146

Patricia striga

Učenicu Patriciju Štrigu kandidirala je ravnateljica Ljiljana Kencel i Odgajateljsko vijeće Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka u kojem se kontinuirano provodi poseban program Prevencije nasilja. Zahvaljujući brojnim humanitarnim aktivnostima i projektu „Tko ne djeluje – sudjeluje!“ koji je osmislila odgajateljica, profesorica Barbara Maras te ga realizirala u suradnji s profesoricama Nikolinom Pajnić i Jelenom Krpan, Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka prvi je dom koji je osvojio ovu vrijednu nagradu koja predstavlja apologiju nenasilja, tolerancije i humanosti.

U sklopu projekta, učenica Patricija Štriga uspjela je organizacijom koncerata, utakmica i prodajnih izložbi učeničkih radova prikupiti čak 10.000,90 kuna za skupu literaturu na Breillovu pismu koja je uništena prilikom maloljetničkog devastiranja Odjela za djecu oštećena vida O. Š. „Pećine“, a u humanitarni su se rad uključili i učenici sportske odgojne skupine Učeničkog doma – kadeti i juniori NK Rijeke, kao i drugi učenici koji su vrijedno izrađivali kreativne radove s kojima su prikupljali donacije.

Osim ove hvalevrijedne akcije, Patricia se uključila u volonterski rad Socijalne samoposluge, Prihvatilišta za beskućnike, promotivnu prodaju časopisa “Ulične svjetiljke”, te u rad Crvenog Križa od kojeg je nedavno primila nagradu za svoj literarni uradak. S brojnim beskućnicama sklopila je prava prijateljstva, a svojim je prijateljima nastojala ukloniti predrasude prema ljudima koji su ostali bez osnovnih uvjeta za život, našavši se na ulici.

Patricia striga

Organizirala je prijateljsku utakmicu učenika Učeničkog doma i Hrvatske reprezentacije beskućnika nakon koje su međusobno izmjenjivali iskustva, a tijekom druženja predrasude su polako nestajale. Nesebično pomaže ženama i djeci – žrtvama nasilja, a uz humanitarni rad uvijek stigne davati instrukcije učenicima svoje odgojne skupine. Aktivno je uključena u rad posebnog programa Prevencije nasilja, kojeg u Učeničkom domu vodi pedagoginja Olivia Vukić.

Napisala je igrokaz “Tihana”, koji tematizira posljedice međuvršnjačkog nasilja, a u sklopu pedagoške radionice nastupila je s njim u svim odgojnim skupinama promovirajući nenasilje, toleranciju i važnosti asertivnog rješavanja sukoba. Odlična je učenica drugog razreda srednje škole, a unatoč brojnim izvannastavnim aktivnostima, aktivno mijenja zajednicu, stvarajući svojim zalaganjem ravnopravnije i humanije društvo.

Nagrada predstavlja zasigurno posebno priznanje Patriciji Štrigi, ali i svim djelatnicima Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka koji se kontinuirano zalažu za odgoj i obrazovanje mladih ljudi koji ne toleriraju nasilje jer njemu nema mjesta u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Komentari