Prugice su IN

759

Dugo godina prugice se bili marginalizirane kao uzorak koji se isključivo susretao na mornarskim ljetnim majicama ljudi kojima su moda i trendovi bili zadnji na pameti. Iako je sve počelo od muškaraca, kao i mnogo trendova do sada, prugice i mornarski uzorak ponovno su aktualizirale modno osviještene dame, koje su ovaj pomalo retro uzorak odlučile uklopiti u sve popularniji ležerni ili boho stil odijevanja.

Kao što mu i ime kaže, mornarski trend započeli su mornari, koje su valjda tamnomodre ili crne vodoravne pruge na običnim bijelim majicama podsjećale na morske valove. Dugo godina, ženama su se mornarske majice sviđale isključivo na snažnijem spolu, no kako moda zadnjih godina sve više ruši barijere između muške i ženske mode (pogotovo dame vole sve češće zaviriti u muške ormare), tako su se prugice polako, ali sigurno udomaćile i u ženskim odjevnim kombinacijama. Zbog svega toga, mornarska majica je uz bijeli t-shirt postala obavezan modni predmet koji si svaka prava poznavateljica, ali i poznavatelj trendova mora pribaviti.

Iako smo tijekom sezona, kada prugice i nisu bile baš ovako popularne, uvijek mogli pronaći pokoji prugasti komad odjeće među kolekcijama modnih klasičara, kao što su Ralph Lauren ili Tommy Hilfiger, modni poznavatelji na prvi spomen mornarskih majica pomisle na Jean Paul Gaultiera. Upravo je Gaultier cijeli svoj modni vijek inspiriran motivima pop arta, simbolima mornara i njihovog nimalo skrivenog seksipila. Prugice je u žensku garderobu uvela i legendarna filmska diva Brigitte Bardot, koja je 60-ih godina prošlog stoljeća po francuskoj rivijeri šetala upravo u ležernim ljetnim kombinacijama koje su se sastojale od capri hlača, prugastih majica i balerinki, što je i do dan danas ostalo simbolom francuske chic ležernosti i elegancije.

No, kao ultimativni dokaz da su prugice iz kategorije elegantnog, ali ipak klasičnog chica prešle u kategoriju top trenda, pružila nam je svjetska predvodnica i diktatorica trendova Miuccia Prada, koja je cijelu svoju kolekciju za proljeće/ljeto ove sezone posvetila upravo prugicama. No, da joj se ne bi zamjerilo da isključivo reciklira poznatu modnu klasiku, Prada je svojim prugicama pružila odmak od predvidljivih plavo-bijelih nijansi i obojila ih cijelim spektrom duginih boja. Prugice su se umjesto na majicama, tako našle na haljinama, suknjama, torbicama, ali i cipelama i to u trava zelenoj, limun žutoj i bordo boji. Jednom kada je Prada pokrenula trend, ostali modni dizajneri, mogli su samo ponuditi svoje vizije istoga.

A svoj doprinos popularizaciji prugastog trenda dali su svi. Od velikog obućara Christiana Louboutina koji je prugice smjestio na špagerice, do Salvatorea Ferragama koji je trend proširio i na balerinke, do Sonie Rykiel, koja je prugastu inspiraciju pretočila na clutch torbicu.

Niti velike high street modne kuće poput Zare ili Top Shopa nisu odoljele trendu te u svakoj od njih možete pronaći popularne prugaste modele. Iako se stilisti i modni stručnjaci slijepo drže pravila kako vodoravne pruge dodaju centimetre u širini, a okomite u visini, malo je koji dizajner uistinu i ponudio odjeću na okomite prugice. U modnome svijetu, ustalilo se pravilo da se pod pojmom prugica podrazumijevaju one vodoravne.

A vi, ako ipak želite pripaziti na proporcije svoje figure te ju ne želite dodatno vizualno širiti, ne morate zaobići ovaj trend. Uzmite samo u obzir činjenicu da tanke prugice, pa makar bile i vodoravne, neće napraviti veliku štetu za vizualni dojam vaše figure. Zato one nešto šire prugice uvijek možete ostaviti za accessoire. Ležernost prugica i dalje ostaje jedan od simbola nadolazećeg nam ljeta, kada smo svi puno hrabriji i smjeliji i u modnom svijetu. I zato, odvažite se, i ako već do sada niste, prihvatite objeručke mornarski trend. Možda će vas onda lakše primijetiti i neki zgodni mornar i objeručke odvesti u veselo ljeto.

Nina Goleš

Komentari