Predstavljeni rezultati projekta IRIS

Jednoglasno zadovoljstvo projektom koji koristi sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije djece s poteškoćama u razvoju

121

8. lipnja u 10:30h u prostoru Ri Infa održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta “IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije”. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici organizatora te njihovi suradnici koji su predstavili rezultate projekta IRIS te učinke Festivala koji se u sklopu projekta održao od 21.-25. siječnja 2015. godine – Luka Dobrović, suradnik na projektu; Jasna Lulić Drenjak, suradnica na projektu; Stanko Blatnik, direktor IPAK Instituta te Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula.

Okupljeni su jednoglasno izrazili iznimno zadovoljstvo ovim projektom čiji je osnovni cilj bio spojiti sport i školski sustav kako bi se djeca s poteškoćama u razvoju čim prije uključila u neki od klubova koji postoje na području Grada Rijeke.

“Prije početka projekta kao problemi su prepoznati nedolazak male djece u klubove, loš program vrtića i škola, kao i nedovoljno dobri kurikulumi visokog školstva. Kao pozitivan primjer, odnosno rezultat završenog projekta želimo istaknuti Osnovnu školu Gornja Vežica gdje je stvorena grupa ljudi koje će se uključivati u daljnji rad i s kojima ćemo sigurno i dalje surađivati”, istaknula je Jasna Lulić Drenjak, stručna suradnica na projektu.

Zadovoljstvo ovim prekograničnim projektom izrazio je i Stanko Blatnik, direktor IPAK Instituta koji će i dalje zajedno s partnerima u Rijeci nastaviti rad na raznovrsnim projektima, dok je rezultate projekta u Puli predstavio Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula koji već drugi put surađuju s Riječkim sportskim savezom osoba s invaliditetom.

Test o empatiji

Na Festivalu održanom u Rijeci u siječnju ove godine demonstrirani su praktični prikazi treninga stolnog tenisa za osobe s invaliditetom, stručni prikaz treninga atletike za osobe s invaliditetom, praktični prikaz treninga plivanja za osobe s invaliditetom, praktični prikaz treninga boćanja za osobe s invaliditetom, boćanje i tenis u kolicima, praktični prikaz treninga tenisa u kolicima, teorijska i praktična demonstracija jahanja osoba s invaliditetom te je održana teorijska radionica na bazenu Kantrida.

U sklopu projekta IRIS održana su i dva seminara u prosincu 2014. godine. Tako su na prvom seminaru bili prisutni odgajatelji predškolskog odgoja s područja Primorsko-goranske županije koji se u svom radu susreću s djecom s poteškoćama u razvoju. Na drugom seminaru su bili prisutni učitelji osnovnih škola te nastavnici tjelesnog odgoja koji također rade s djecom poteškoćama u razvoju, a potrebna su im dodatna znanja.

Realizaciju projekta omogućila je EU koja ga sufinancira s 85% proračuna, odnosno iznosom od 191.636,33 €, i to iz Instrumenta predpristupne pomoći – Operativni program IPA SI-HR 2007.-2013. Vodeći partner projekta je Riječki sportski savez u partnerstvu s “Centrom za inkluziju i podršku u zajednici”, a kako je riječ o prekograničnom projektu tu je i slovenski partner “IPAK -Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij” iz Velenja. Također u planu je širenje projekta IRIS na nacionalne okvire.

Komentari