Pavelić, Tito i Tuđman na proslavi ulaska Hrvatske u EU!

110

Osim službenog dočeka na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u režiji Željka Zorice i festivala Perforacije paralelno će se odvijati i alterntivni doček.

Zakletve će položiti Franjo Josip, Karađorđevići, Pavelić, Tito i Tuđman, a biti će postavljena instalacija koja uključuju grobove Ronalda Reagana i Margaret Thacher!

Donosimo njihov poziv građanima:

“Zajedno stvorimo hrvatsko-europsko društvo prijateljstva, poigravajući se pojmovima i slikama hrvatske i europske tradicije, političkim frazama, ceremonijalnom pompoznošću i državničkim ikonografijama.”

KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF) je kontrolirani happening, s velikom umjetničkom instalacijom, koji se odvija na otvorenom na Trgu Francuske Republike i uz brojnu publiku paralelno dok se na Trgu bana Josipa Jelačića odvija politička svečanost ulaska RH u EU. Svetost slavljenja pristupa Uniji u našem kontroliranom happeningu će biti popraćena čitanjem tekstova zakletvi državnika od strane umjetnika i aktivista, pjevanjem himne i video projekcijama koje će dopustiti ironijski odmak od povijesti i povijesnih trenutaka.

Publiku pozivamo na KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF), gdje će moći sudjelovati na pikniku pod zvijezdama tijekom trajanja happeninga, a nakon ponoći, odmah po službenom ulasku u Europsku uniju, publika će moći ući u sam prostor vizualno atraktivne i impresivne javne instalacije koja će biti postavljena na Trgu Francuske Republike.

Zajedno s udrugom Domino i 11. Festivalom prvih, u projektu sudjeluje Platforma 112 u kojoj se nalazi više od 70 hrvatskih organizacija i koalicija, čime se obilježava i doprinos civilnog društva i nevladinog sektora tranzicijskom procesu Hrvatske te ulasku u EU.

Svoje radove zadnjih deset godina Željko Zorica realizira kao kontrolirane happeninge te dosljedno kroz njih potiče publiku na (su)djelovanje i koristi sudjelovanje kao važan dio rada koji se ostvaruje. Publici omogućuje slobodno uživanje i pretvara je u aktivno umjetničko djelo koje proizvodi dodatna značenja koja razvijaju ili dovode u pitanje prvobitnu osnovnu ideju pozicije promatrača.

Komentari