Otvorena Oziđana pećina – nova atrakcija Nacionalnog parka Krka

1183

ozidana-pecina

Otvaranjem Oziđane pećine za posjetitelje dodatno je obogaćena ponuda Nacionalnog parka Krka koji godišnje posjeti oko 800.000 ljudi.

‘Oziđana pećina novi je sadržaj u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina koji svjedoči o neprekidnoj ljudskoj prisutnosti na ovom lokalitetu prije više tisuća godina. Svojim položajem i osobitom vrijednošću obogaćuje park i vjerujem da će postati nezaobilazna lokacija ne samo brojnih posjetitelja, nego i stanovnika ovoga kraja. Projektima koje ostvarujemo Nacionalni park Krka će postati pokretač razvoja Šibensko-kninske županije i bitno će pridonijeti poboljšanju kvalitete života stanovništva.’ – kazao je Tonči Restović, ravnatelj NP Krka.

Ovaj pretpovijesni lokalitet nalazi se pri samom vrhu kanjona, iznad Roškog slapa, a u njemu su pronađeni brojni tragovi čovjekovog boravka (ulomci keramičkih posuda, kameni artefakti, ljudski kosturi …).

ozidana pecina

Unutrašnjost joj je tunelastog obilka, dužine 59, širine najviše oko 7 i visine do 2,5 metara.

U Nacionalnom parku Krka Ministarstvo je kroz ‘Projekt integracije u EU Natura 2000’ sa nešto više od 6 milijuna kuna financiralo rekonstrukciju pješačke staze do lokaliteta Oziđana pećina, te pješačke staze Stinica-Roški slap.

U narednom razdoblju u NP Krka realizirat će se dva velika projekta, uređenje posjetiteljskog centra u Puljanima i ulaza Lozovac, vrijedna 110 milijuna kuna.U bivšim vojnim objektima u Puljanima uredit će se posjetiteljski centar, škola u prirodi namijenjena najmlađim uzrastima, smještajni objekt kapaciteta 38 ležajeva i prateći sadržaji.

staza np krka

Osim u infrastrukturu, Ministarstvo ulaže i u vizualnu prepoznatljivost zaštićenih područja te se svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode objedinjuje pod zajednički brend ‘Parkovi Hrvatske’. Sve to doprinijet će podizanju potencijala zaštićenih područja kako bi parkovi postali generatori razvoja, prvenstveno turističkog, ne samo lokalnih krajeva nego i širih regija u kojima se nalaze.

Foto: NP Krka

Komentari