Otvara se Croatian Design Superstore

118

Croatian Design Superstor_photo by Marija Gasparovic_1

U petak 13. ožujka u 19 sati, Croatian Design Superstore otvara svoj stalni prostor u Martićevoj 4 gdje će se na gotovo 300m2 objediniti stalna prezentacija i ponuda najboljeg hrvatskog dizajna, prateće edukativne, kreativne i promotivne aktivnosti te jedinstvena ugostiteljska ponuda. Iza ove inicijative stoje dizajnerica Ira Payer, javnosti poznata kao aktivna promotorica domaćeg dizajna i dugogodišnja predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva (2005.-2012.) te Suzana Košćak, ekonomistica i financijska analitičarka, koja je ujedno i privatna investitorica projekta.

Croatian Design Superstore koncipiran je kao kulturno-ekonomska platforma za zagovaranje i tržišno osnaživanje hrvatskog dizajna. Okosnicu platforme, reprezentativnu prodajnu izložbu hrvatskog dizajna, čini selekcija najboljih primjeraka proizvoda s visokom dodanom vrijednošću, dizajniranih u Hrvatskoj, bilo da je riječ o maloserijskim, obrtničkim, manufakturnim ili industrijskim proizvodima.

 Croatian Design Superstor_photo by Marija Gasparovic_2

Odabir je sastavljen prema kriterijima izvrsnosti u dizajnu, a uzima u obzir kvalitetu proizvoda u cjelini. Aktualni odabir proizvoda, među kojima su i mnogi dobitnici neke od uglednih svjetskih nagrada za dizajn, čini 130 proizvoda i proizvodnih serija, kroz koje je zastupljeno više od 150 autora i autorskih kolektiva te u čijoj proizvodnji sudjeluje više od 100 poslovnih subjekata.

U suradnji s domaćim kompanijama i institucijama planiraju se aktivnosti koje promoviraju dizajn i dizajnere, educiraju o strateškoj uporabi dizajna te podupiru stvaranje branda hrvatskog dizajna. Uz to, Croatian Design Superstore prema riječima kreativne direktorice platforme Ire Payer predstavlja “atraktivan turistički sadržaj koji podiže razinu cjelokupne turističke ponude i kroz uvid u kreativnu klasu nudi kvalitetnu i prosperitetnu sliku Zagreba i Hrvatske”.

 ira payer_photo_sanja kuzmanovic

Drugim riječima, ova je inicijativa itekako relevantna za razvoj kreativne ekonomije u Hrvatskoj, što će na samom otvaranju svojim dolaskom potvrditi i brojni poznati uzvanici iz hrvatskog društvenog života.

Pored središnjeg i stalnog prostora u Zagrebu, iza čijeg uređenja stoje arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, Croatian Design Superstore istovremeno će gostovati u drugim gradovima i inozemstvu kao putujuća prodajna izložba.

B.Ž.

Komentari