Oskarovci i u Rijeci

139

Art Kino Croatia

Ovoga tjedna iz programa Art- kina Croatia izdvajamo tri vrlo zanimljiva filmska ostvarenja, a cijeli raspored prikazivanja kina pogledajte na linku.

DIPLOMACIJA

diplomacija

Diplomatie, Francuska/ Njemačka, 2014., 84′

Politička drama “Diplomacija” otkriva kako je spašen Pariz usprkos Hitlerovoj naredbi. Naime, neposredno pred zoru, njemački vojni guverner Pariza spreman je da izvrši naredbu o dizanju glavnog grada Francuske u zrak, a mostovi i spomenici uskoro će eksplodirati. Ipak, svi znamo da se to nije dogodilo. Zašto Pariz nije izgorio te kojim je diplomatskim putevima spašen – pogledajte u Art-kinu od ovog tjedna. 

 

 

 

 

 

 

TIMBUKTU

timbuktu

Mauritanija, 2014., 97′

Kandidat za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, “Timbuktu” nastavlja na redovnom programu Art-kina. Kako živjeti s fundamentalizmom i do koje mjere tuđi fundamentalizmi mogu ući u intimu pojedinaca. Film koji okrutne stvari prikazuje uz dozu suptilnog humora i otpora pojedinaca. Radnja filma odvija se nedaleko od legendama obavijenog Timbuktua, sada pod upravom vjerskih fundamentalista, Kidane živi miroljubivo sa svojom ženom Satimom, kćerkom Toyom i Issanom, njihovim 12-godišnjim pastirom. U gradu mještani pate, nemoćni pred režimom terora koji su im nametnuli džihadista, odlučni da strogo kontroliraju sve aspekte života. Zabranjeni su glazba, smijeh, cigarete, pa čak i nogomet. Žene su postale sjene, ali se još uvijek opiru s dostojanstvom. Svaki novi dan, prijeki islamistički sud izriče drakonske kazne. Kidane i njegova obitelj su, barem se tako čini, pošteđeni kaosa koji hara Timbuktuom. No, njihova se sudbina uskoro mijenja…. Kako? Pogledajte već danas u 18 sati u Art- kinu Croatia.

 

 

 

UBIJETE GLASNIKA

killdmessenger

Kill the messenger, SAD, 2014.,112′

Ova biografska krimi drama Michaela Cuesta odvija se 90- ih godina kada novinar Garry Webb otkriva upletenost CIA- e u preprodaji kokaina po getoima diljem SAD- a. Time je skupljan novac za nikaragvanske pobunjenike. Usprkos stalnim prijetnjama da se ostavi “ćorava posla” i prestane istraživati, tvrdoglavi novinar objavljuje priču u knjizi “Tamni savez”. Webb će uskoro morati braniti svoj integritet, svoju obitelj, ali i svoj život. Film se počinje prikazivati danas, u 20 sati.

 

 

 

 

 

 

L. Klobas

 

 

2014., 84 min.

Komentari